4 svar
26 visningar
Simsan23 är nöjd med hjälpen
Simsan23 17
Postad: 2 mar 18:48

Varför vatten blir till oxoniumjon

Hej,

I min kemi undervisning håller vi på att gå igenom syror och baser. Jag tänker att vatten är stabil och syret inte har några fria electronpar eftersom den har 8 valens elektroner och är i en ädelgas configuration. Jag fattar att den får en extra proton från syret den reagerar med, men varför vill den ta emot den och syret ge den? Hur blir bägge ämnen mer stabila från detta? Och varför går reaktionen fram och tillbaka?

Tack i förhand!

Simsan23 skrev:

Hej,

I min kemi undervisning håller vi på att gå igenom syror och baser. Jag tänker att vatten är stabil och syret inte har några fria electronpar eftersom den har 8 valens elektroner och är i en ädelgas configuration.

Syret i vatten har två fria elektronpar (de båda andra binder till väteatomerna). I oxoniumjonen finns det ett fritt elektronpar, och tre som binder till väte. Det ä rlika mycket ädelgaskonfiguration i båda fallen.

Jag fattar att den får en extra proton från syret den reagerar med, men varför vill den ta emot den och syret ge den? Hur blir bägge ämnen mer stabila från detta? Och varför går reaktionen fram och tillbaka?

Tack i förhand!

"Varför" är en jättesvår fråga, när det gäller naturvetenskap. Vi kan inte veta varför, vi kan bara skapa förklaringar och modeller som stämmer så bra som möjligt med den verklighet vi iakttar.

Simsan23 17
Postad: 2 mar 19:26

Ok, tack! Jag fattar inte riktigt det med det fria elektronpar . Hur kan det var ädelgas struktur om den har 11 elektroner? (8 + 3 från varje väte)

Är det oxoniumjonen mu menar? Syreatomen har 6 elektroner från början, två av väteatomerna har med sig en elektron var, den "sura" väteatomen kommer "naken", 8 elektroner totalt.

Simsan23 17
Postad: 2 mar 19:49

Jahaaa, juste den har ju ingen elektron. Jag fattar tack så mycket!!!

Svara Avbryt
Close