3 svar
52 visningar
dupaichujmamtogdzies är nöjd med hjälpen
dupaichujmamtogdzies 11
Postad: 30 maj 2023 16:23

Varifrån kommer den "första" sista produkten i citronsyrecykeln? (mer förklaring i frågan)

Som namnet tyder så är citronsyrecykeln en cyklisk process. Den börjar på den sista produkten av cykeln där oxalacetat omvandlas till citrat.  Men för att cykeln ska kunna börja så krävs redan dess produkt - oxalacetat. Varifrån kommer den?!  

 

Tack på förhand! :D 

mag1 8993
Postad: 30 maj 2023 21:46

I citronsyracykeln ("syra" cykeln, d.v.s. inte "syre"), är en av slutprodukterna oxaloacetat, som i princip kan snurra runt i cykeln, varv efter varv.

En del oxaloacetatet förbrukas dock i andra reaktioner, men mer oxaloacetat kan bildas från t.ex. glukos eller aminosyror med 4 kolatomer.

dupaichujmamtogdzies 11
Postad: 31 maj 2023 13:52

Ursäkta stavningen, min text korrigerades av det som den trodde var det rätta sättet att stava på, jag kan försäkra om att jag skriver citronsyrAcykeln :). 

Med tanke på att du skriver att oxalacetat förbrukas även i andra reaktioner kan man då anta att dessa reaktionsvägar kan bidra till en oxalacetat i citronsyracykeln? Alltså inte kontinuerligt, men jag menar under den allra första cykeln som sker i cellen? Nu fokuserar jag lite mycket på detaljerna här och det kanske inte heller går att förklara hur de allra första processerna i en nyskapad cell går till, så kanske hela frågan egentligen är felaktig men jag är ganska nyfiken :). 

mag1 8993
Postad: 31 maj 2023 14:24

Alltid bra att tänka lite längre än boken och dess frågor, och det blir roligare, då man brukar lära sig samband till andra saker genom att tänka lite längre!

Ja, precis oxaloacetat kan både tillföras/bildas i mitokondrien från andra ämnen, och oxaloacetatet i mitokondrien kan omvandlas till andra organiska ämnen som behövs i mitokondrien, eller utanför i cellens cytoplasma, eller t.o.m. i en annan cell/organ.

Det är lite knepigt att särskilja precis när cellen delat sig, så att de två dottercellerna bildats, i alla fall på den tidsrymd som de kemiska reaktionerna i citronsyracykeln sker (som tider väldigt mycket kortare än slutdelen i cellens delning). Men när cellen delar sig, dupliceras även mitokondrierna, så att båda dottercellerna får var sin uppsättning av mitokondrier (och antalet mitokondrier blir fler i celler som har hög oxidativ metabolism, d.v.s. de celler som behöver ha fler mitokondrier).
Så i princip får bägge dotterceller i samband med celldelningen mitokondrier, som redan är "laddade" med oxaloacetat (och de andra intermediärerna i citronsyracykeln). Dessa mitokondrier jobbar på som vanligt och bildar bl.a. ATP hela tiden, för det vore knepigt att starta upp allt ifrån stillastående.

Konceptuellt så ärvs mitokondrierna från mamman, via äggcellen. Och sedan ärvs dessa mitokondrier från det befruktade ägget, till alla celler i kroppen som har mitokondrier. Så i princip finns det alltid aktiva mitokondrier som jobbar på, med en viss mängd oxaloacetat i sig. Blir den koncentrationen av oxaloacetatet för låg, kan vissa andra ämnen i metabolismen användas för att bilda mer oxaloacetat och på så vis fylla på. Finns det ett överskott på oxaloacetat, används överskottet för att bilda andra ämnen vars koncentration är lägre, eller så bildas energi av oxaloacetatet.

Stora delar av cellens metabolism består av jämvikter, som hela tiden utjämnar skillnaderna i ämnenas koncentrationer. Kommer det in mer glukos i cellen, kan det via glykolysen och citronsyracykeln förbrukas. Samma sak med aminosyror, finns det ett överskott av en aminosyra med 4-kolatomer, t.ex. asparginsyra, så kan aminogruppen överföras till ett annat ämne och oxaloacetat bildas.

Svara Avbryt
Close