3 svar
440 visningar
darinet 156 – Fd. Medlem
Postad: 5 dec 2020 13:16

Värme och temperatur

I en cappuccinomaskin värms 2 dl mjölk upp från 8 till 82 grader Celcius genom att 100-gradig vattenånga sprutas ner i mjölken. Hur mycket vatten sprutar maskinen ner? För mjölk gäller: Specifika värmekapaciteten är 3850 J/Kg*K och densiteten är 1023 kg/m³.

 

Mitt försök

Med hjälp av densiteten och volymen tog jag reda på massan.

Emjölk= CmδT= 582904,4JEvatten=Cm= 2260000xm= xEvatten= Emjölk2260000x= 582905 x= 250 g

Facit: 25g

Nu fattar jag att vatten avger energi även när den kondenserar men hur går det och hur ska göra för att fortsätta?

Jag såg på annat tråd att förändringen av vatten temperaturen blir (100- 80) men hur kan det vara så då vi inte vet vattnets temperatur efter avsvalningen? För det är ju väl mjölken som blir 80 grader.

Alex111 333
Postad: 5 dec 2020 13:32 Redigerad: 5 dec 2020 13:32

Ok, tänk på energiprincipen. Enligt den försvinner/adderas inte energi, den övergår bara mellan olika former. Då borde det väl vara så att den energi som går till att värma mjölken=E(mjölk), borde väl vara lika med den värmeenergi vattenångan släpper ifrån, och den energi med vilken vattenångan kondenserar, dvs. E(mjölk)=E(kondensation)+E(värme från vattnet). Vi utgår ifrån att vattnets egenskaper som används här inom fysiken är samma som för mjölken (specifik värmekapacitet). 

 

E(mjölk)=4190*0.2*(82-8)

E(kondensation)=l(ångbildningsentalpitet)*m (vatten)

E(vattnets värme)=c(vatten)*m(vatten)*T. T=100-x grader. Nu är det att göra ekvationslösning. 

Vattnet och mjölken har samma temperatur på slutet.

Alex111 333
Postad: 5 dec 2020 15:11 Redigerad: 5 dec 2020 15:13

Då blir ju delta T 100-82 för högerled.

Svara Avbryt
Close