2 svar
407 visningar
Svårtmednatur är nöjd med hjälpen
Svårtmednatur 13
Postad: 16 jan 2021 16:59

Värmekapacitet

Hej! 
jag skulle behöva hjälp med fysik 1 som jag tycker är väldigt svårt, såg en exempeluppgift i boken med redan förklaring på hur man löser den men tror jag hade behövt att någon förklarat det för mig tydligare med ord. Tror inte jag förstått riktigt varför man använder värmekapacitet och specifik värmekapacitet. Förstår vad det är men inte riktigt skillnaden mellan vardera eller snarare varför man har två olika formler för de. Tacksam för hjälp med tydligare förklaring på frågan!

Svårtmednatur 13
Postad: 16 jan 2021 17:04

Förstår inte varför man sätter att den energi termosen mottager = den värme vattnet avger?

Peter 966
Postad: 17 jan 2021 14:22

I uppgiften står det att vattnets temperatur sjönk från 25,0 till 24,8 grader. Temperatur är en form av energi. Alltså har vattnet avgivit energi. Denna energi kan inte försvinna utan den måste ta vägen någonstans. I detta fall kan den bara tas upp av termosen. Man antar alltså att all energi från vattnet hamnar i termosens (inner)väggar. Då är resultatet att "avgiven energi = upptagen energi". I ett "senare skede" avger termosen energi till omgivningen. Den varma chokladen är ju inte varm för evigt bara för att man häller den i en termos. Men det bortser man från i exemplet (man antar att den tiden är lång jämfört med experimenttiden)

Skillnaden mellan värmekapacitet och specifik värmekapacitet: Jag tar ett mer alldagligt exempel. Förr i tiden kallade man densitet för specifik vikt. Alltså att den specifika vikten (densiteten) för vatten är 1 kg/l. 7 liter vatten väger 7 kg men den specifika vikten för vattnet är 1 kg/l oberoende av hur mycket vatten du har. Ordet specifik används alltså för att beteckna något som är oberoende av mängd. "Specifik" används på samma sätt här. Det ser du på enheten, J/kgK. Det har smugit in sig ett kg där. Den specifika värmekapaciteten talar alltså om "hur mycket energi som krävs för att höja temperaturen 1 K hos 1 kg av materialet". Om du vill höja temperaturen för mer än 1 kg så går det åt mer energi. Precis som att en större mängd vatten väger mer trots att densiteten är 1kg/l.

I exemplet används C för värmekapaciteten för termosen. Vi vet varken tyngd eller material på termosen så vi vet inget om dess specifika värmekapacitet. Sedan används c för vattnets specifika värmekapacitet (var noga med stora och små bokstäver). Det är, precis som densiteten, en egenskap hos vatten som man kan slå upp i tabeller. Värmekapacitet kan man inte slå upp i tabeller eftersom den beror av hur mycket material man har.

Jag tror att man nu för tiden kallar specifik värmekapacitet för värmekapacitivitet.

Hoppas att jag inte har rört till det mer med alla ord.

Svara Avbryt
Close