6 svar
59 visningar
Charlieb är nöjd med hjälpen
Charlieb 151
Postad: 19 maj 18:38

Vart har jag hamnat fel?

Här är min lösning: 

A skuggad = A hela cirkeln - A lilla cirkeln

A lilla cirkeln = Pi * r^2

A stora cirkeln = Pi * R^2

R = Stora cirkelns radie

R = D/2

D^2 = (2r)^2 + (2r)^2

D^2 = 4r^2 + 4r^2

D^2 = 8r^2

D = Roten ur (8r^2)

R = (Roten ur (8r^2))/2

A stora cirkeln = Pi * R^2

A stora cirkeln = Pi * (Roten ur (8r^2))^2

A stora cirkeln = Pi * 8r^2/4

A skuggad = A hela cirkeln - A lilla cirkeln

A skuggad = Pi * 8r^2/4 - Pi * r^2

A skuggad = (4*Pi*8r^2)/4 - (4*Pi*4r^2)/4

A skuggad = 4r^2/4

Arktos 4179
Postad: 19 maj 19:11 Redigerad: 19 maj 19:22

Svårläst med dessa enradingar

Vart tog π. vägen på slutet?
3dje raden från slutet verkar rätt.

Men sedan?

Charlieb 151
Postad: 19 maj 20:40

Sorry, jag tänkte att om båda sidor hade 4*pi så kunde de ta bort varandra.

π * 8r^24 - π * r^2 =4π * 8 * r^24 - 4π * 4 * r^24=4 * r^24 = r^2

Charlieb 151
Postad: 19 maj 20:40

Jag vet att det är fel. Men förstår inte var jag gått fel? Är allting rätt innan den 3:e sista raden?

Charlieb 151
Postad: 19 maj 21:07

Jag ser nu, märkte att jag gjorde uppgiften för svår för mig själv. Tack!

Arktos 4179
Postad: 19 maj 21:49
Charlieb skrev:

Jag vet att det är fel. Men förstår inte var jag gått fel? Är allting rätt innan den 3:e sista raden?

Jag tyckte det såg rätt ut, men det är mycket svårläst.

Här har du tappat  π  igen.  OBS  π  är en faktor i båda termerna.

Bryter vi ut  π·r2 ur båda termerna får vi
π·r(2 - 1) = π·r2

Lätt att 'läsa fel' på dessa enradingar.

Svara Avbryt
Close