2 svar
47 visningar
MimN är nöjd med hjälpen
MimN 29
Postad: 17 mar 12:44 Redigerad: 17 mar 13:24

Vad är det för genmutation som skett?

Frågan lyder såhär:

"Detta är en liten kort bit av vårt mänskliga DNA. Sekvensen kodar för ett litet peptidhormon i vår kropp, nämligen Vasopressin. DNA:sekvensen har följande utseende:

5´-TTA ATA TGT ACT TTC GAA GAC TGA CCA AGA GAA AAG GTT AGT AAT 3´

3´-AAT TAT ACA TGA AAG CTT CTG ACT GGT TCT CTT TTC CAA TCA TTA 5´

I sin nativa form har vasopressin ett Cystein (cys) i sin N-terminal (början på peptiden). Därefter följer ytterligare 8 aminosyror, alltså totalt 9 st. Den kod du fått stämmer inte riktigt, du har 15 aminosyror och den börjar inte med Cystein, förklara varför?"

 

Såhär tänker jag:

Vi kan lista ut att den nedersta strängen är den icke-kodande delen, den som mRNA kommer använda som mall, eftersom transkriptionsriktningen går från 3' till 5', medan den kodande delen av DNA:t går från 5' till 3'. Då får vi reda på att mRNA är följande:

(DNA-mallen): AAT TAT ACA TGA AAG CTT CTG ACT GGT TCT CTT TTC CAA TCA TTA 

(mRNA):       UUA AUA UGU ACU UUC GAA GAC UGA CCA AGA GAA AAG GUU AGU AAU

Okej, så den ursprungliga formen av Vasopressin ska börja med Cystein, och dessutom bara bestå av 9 aminosyror. Vi kan se att kodon UUA kodar för Leucin istället, och det skulle krävas att sekvensen antingen börjar med UGU eller UGC för att bli Cystein. Istället börjar den med UUA. Två kvävebaser skiljer sig åt.

Det står också att sekvensen egentligen bara ska bestå av 9 aminosyror, så därför bör den nionde aminosyran varit ett stoppkodon (eller?), dvs UAA, UAG, eller UGA. Vi kan ju se på åttonde kodonet att vi har UGA, som stoppar translationen:

(mRNA): UUA AUA UGU ACU UUC GAA GAC [UGA] CCA AGA GAA AAG GUU AGU AAU 

Men jag förstår inte riktigt hur det blivit såhär, och hur man kan veta varför koden inte stämmer..? Jag antar att det är någon typ av genmutation, men vilken sorts? Har det skett en substitution? 

Har inget facit till detta, är lite osäker på hur jag ska besvara frågan, samt hur jag ska använda mig av den information som ges i texten/frågan. Skulle någon kunna "vägleda" mig? 😅

mag1 2243
Postad: 17 mar 16:05

Underlig fråga, eller kanske ett olyckat exempel, för om du översätter den DNA sekvens som står i din uppgift får du en helt annan proteinsekvens än sekvensen för den mänskliga formen av vasopressin som är Nterminal- CYFQNCPRG -Cterminal .

 

Var kommer frågan ifrån?

 

Det finns i DNA tre läsramar i varje sträng (början med första nukleotidbasen i tripletten, den andra eller den tredje tripletten. Så tre per sträng och två strängar så 6 möjligheter totalt). Vilket blir dessa kombinationer av aminosyror, av vilka ingen liknar vasopressin:

LICTFED-PREKVSN
-YVLSKTDQEKRLV
NMYFRRLTKRKG--
ITNLFSWSVFESTY-
LLTFSLGQSSKVHI
Y-PFLLVSLRKYIL

 

Kanske var tanken att du kunde resonera fritt och då fritt föreslå orsaker till varför det inte stämmer. Men det vore förväntat att uppgiften faktiskt använder den korrekta sekvensen för det hormon som uppgiften anger...

 

Har du fler frågor eller vill bolla idéer, återkom!

MimN 29
Postad: 17 mar 17:29

Ja, jag antar att man kan resonera fritt kring orsaken, men som sagt ganska konstigt att sekvensen inte stämde överens..

Uppgiften lades upp av vår lärare som en övningsuppgift, men vet inte för övrigt om uppgiften kommer från någon lärobok etc. 

Tack för hjälpen i alla fall! Kanske återkommer med fler frågor 😊

Svara Avbryt
Close