1 svar
62 visningar
Quacker är nöjd med hjälpen
Quacker 560 – Fd. Medlem
Postad: 21 sep 2018 16:58

Vätebindning

Måste den atom som vätebindningen går till, från H, ha ett ensamt elektronpar?

Wikipedia:

A hydrogen bond is a partially electrostatic attraction between a hydrogen (H) which is bound to a more electronegative atom such as nitrogen (N), oxygen (O), or fluorine (F), and another adjacent atom bearing a lone pair of electrons.

 

Jag hade aldrig hört detta förut, inte heller biologiläraren... Vad jag lärt mig är att H ska vara kovalent bundet till en atom som är mer elektronegativ (alltså inte behöver vara N, O, F specifikt men mer än vad väte är) - och vätebindningen går från vätet till specifikt N/O/F. Är detta fel?

Teraeagle Online 20229 – Moderator
Postad: 21 sep 2018 17:04 Redigerad: 21 sep 2018 17:21

Wikipedia har rätt. Den elektronegativa atomen måste ha ett fritt elektronpar, men i praktiken finns det alltid tillgängligt eftersom bara F, O och N kan bilda vätebindningar och deras elektronstrukturer alltid ger fria elektronpar. Undantaget är kväve i vissa fall, t.ex. i ammoniumjonen. Där har elektronparet bundit till en vätejon och det finns inte kvar några fria elektronpar att skapa vätebindningar med. Nu har det mindre betydelse, eftersom ammoniumjonen är just en jon och ändå binder med mycket starkare bindningar än vätebindning, t.ex. jonbindning och jon-dipolbindning.

Svara Avbryt
Close