3 svar
25 visningar
Ma4laa 16
Postad: 1 feb 11:55

Vattenanktivitet

Hej jag undrar hur låg vattenaktivitet kan påverka mikroorganismernas tillväxt. Det står att låg vattenaktivitet bidrar till att det sker en osmotisk stress. Vad innebär det? Är det att mikroorganismerna upplever en koncentrationsgradient, och då kommer deras celler att diffundera ut vatten ur cellmembranet för att utjämna gradienten? Jag förstår att vattnet behövs för deras metaboliska process och att låga vattenaktivitet bidrar till att de inaktiveras. Men jag förstår inte vad det är som gör att mikroorganismerna inte kan växa vid låg vattenaktivitet?

mag1 Online 8738
Postad: 1 feb 13:08

Vilken definition av vattenaktivitet har du?

Ma4laa 16
Postad: 1 feb 13:36

Ett mått som används för att mäta den mängd vatten i ett prov eller produkt som är tillgänglig för mikroorganismer, enzymer och kemikalier

mag1 Online 8738
Postad: 1 feb 15:14
Ma4laa skrev:

Ett mått som används för att mäta den mängd vatten i ett prov eller produkt som är tillgänglig för mikroorganismer, enzymer och kemikalier

Det är ett sätt att beskriva hur vattenaktiviteten kan påverka mikroorganismer, men definitionen är annorlunda, nedan från wikipedia:

 

Vattenaktiviteten är m.a.o. kopplad till ångtrycket, d.v.s. gasformigt vatten - så det är inte samma typ av "koncentrationsgradient" som vid osmos. Och vattenaktiviteten i ett material, t.ex. torr luft eller en saltklump kan påverka celler i en annan del av ett rum, då vattenångan påverkar allt i utrymmet.

Ofta används vattenaktivitet för att beskriva hur tillgång/brist på vatten påverkar mikroorganismer, som i din fråga.

 

Kommer du vidare nu?

Svara Avbryt
Close