1 svar
33 visningar
Emlial är nöjd med hjälpen
Emlial 107
Postad: 18 jun 14:34

Vattenlösning av fenazon

Hej!

Jag förstår inte varför ett väte i H2O kommer att reagera och binda till ett kväve likt lösningen i bild. Jag resonerade som så att ett väte kommer att avges från vatten och binda till det dubbelbundna kolet i fenazon. Är detta inkorrekt? Lösningen som ges sägs endast vara ett exempel. 

 

Jag förstår dock inte heller varför vätet skulle kunna binda till kvävet likt bild, eftersom kvävet redan är mättat med tre bindningar, vilket det behöver för att uppnå ädelgasstruktur. Vad är det jag inte förstår?

Se uppgift samt facit nedan.

mag1 Online 2537
Postad: 18 jun 16:10 Redigerad: 18 jun 17:22

Det stämmer, att fenazon agerar som en bas och tar upp en proton från en vattenmolekyl. Kväveatomerna har dock inte ädelgasstruktur med sina tre bindningar som du skriver, men varje kväveatom får ädelgasstruktur med sitt fria elektronpar. Kväveatomerna har möjligheten att skapa fyra bindningar. Det fria elektronparet är inte utritat i strukturformeln  i uppgiften, du antas veta om att detta elektronpar finns (precis som i ammoniak/ammoniumjonen).

I exempelsvaret har detta fria elektronpar ritats ut för att förklara hur protonbindandet går till. Det är detta elektronpar som tar emot protonen från en vattenmolekyl och pH ökar. 

 

Red: tryckfelsnisse hade varit framme, men motades bort.

Svara Avbryt
Close