9 svar
110 visningar
Kazari behöver inte mer hjälp
Kazari 5 – Fd. Medlem
Postad: 1 maj 2019 13:36 Redigerad: 1 maj 2019 17:55

Vattnets struktur

Hej! 

Jag har en fråga som jag inte vet hur jag ska besvara

Frågan lyder :  Förklara varför vattnets temperatur påverkar vilken mängd druvsocker som löser sig i vatten?

 

Jag hittade ingen fakta på internet eller i min bok. Någon som vet varför? 

Ju högre temperaturen är i vattnet desto mer druvsocker kan vi lösa.. : är det påstående rätt?

Frågan flyttad från Kemi/Grundskola till Ke1 /Smaragdalena, moderator

Smaragdalena 78892 – Avstängd
Postad: 1 maj 2019 15:42

Välkommen till Pluggakuten!

På grundskolenivå kan mansäga att vattenmolekylerna knuffar isär druvsockermolekylerna mer och mer ju varmare det är, och därför kan man lösa mer druvsocker i varmt vatten än i kallt.

Nej, jag vet inte varför du inte hittade fakta på internet eller i din bok, eftersom jag inte har någon aning om hur du har gjort när du har sökt, exempelvis vilka sökord du har använt.

Kazari 5 – Fd. Medlem
Postad: 1 maj 2019 17:38 Redigerad: 1 maj 2019 17:41

Hur skulle man kunna förklara på gymnasienivå? Jag går i  gymnasiet råkade klicka på grundskolenivå. 

Vad ska jag söka om jag vill hitta fakta? Jag skrev samma fråga jag skrev men hittade inget.

Smaragdalena 78892 – Avstängd
Postad: 1 maj 2019 18:02

Upplösning av ett ämne kan vara antingen en exoterm eller en endoterm reaktion, d v s entalpiändringen kan vara antingen negativ eller positiv - det är olika för olika ämnen. För alla upplösningar gäller det att entropiändringen är positiv, d v s oordningen ökar. Du kan söka på "Gibbs fra energi" så bör du kunna hitta en del intressant.

Kazari 5 – Fd. Medlem
Postad: 1 maj 2019 21:07

Kan man säga att ju högre temperaturen är desto mer druvsocker går det att lösa, högre temperatur  är högre energi hos H2O molekylerna, då blir det lättare att bryta loss jonerna i sockret

 

Är det rätt?

Smaragdalena 78892 – Avstängd
Postad: 1 maj 2019 21:10

Nej, druvsocker består av molekyler, inte joner.

Kazari 5 – Fd. Medlem
Postad: 1 maj 2019 21:16

Okej om jag ändrar meningen 

 

Kan man säga att ju högre temperaturen är desto mer druvsocker går det att lösa, högre temperatur är högre energi hos H2O molekylerna, då blir det lättare att bryta loss molekylerna i sockret

är det rätt?

Smaragdalena 78892 – Avstängd
Postad: 1 maj 2019 21:29
Kazari skrev:

Okej om jag ändrar meningen 

 

Kan man säga att ju högre temperaturen är desto mer druvsocker går det att lösa, högre temperatur är högre energi hos H2O molekylerna, då blir det lättare att bryta loss molekylerna i sockret

är det rätt?

Det är i alla fall inte fel, tycker jag, sedan beror det på hur mycket kemi man har läst. Har man inte gått igenom Giggs fria energi behöver man inte krångla till det med den.

Kazari 5 – Fd. Medlem
Postad: 1 maj 2019 21:44 Redigerad: 1 maj 2019 21:46

Det står även i frågan : löser sig druvsocker mest i varm eller kall H20.

svaret är förstås varmt, eftersom varm vatten har mer energi för att bryta sockrets kristallin struktur,  

 

jag undrar varför varm vatten har mest energi? Varför inte kall?

Smaragdalena 78892 – Avstängd
Postad: 1 maj 2019 21:53

För att värme är när allting rör sig. Ju varmare någonting är, desto snabbare rör sig dess partiklar. När allting är helt stilla,  är vi vid den absoluta nollpunkten, d v s -273oC ungefär.

Svara
Close