6 svar
809 visningar
Quacker 560 – Fd. Medlem
Postad: 5 jan 2019 09:20

Vetegluten

Ytterligare en mat-fundering

Vetegluten - det rena, proteinrika man gör tex seitan på, från tvättat vete.

Existerar detta verkligen?

Vad jag menar är - det låter så märkligt, att man kan tvätta vetemjöl, som är kolhydrater i mängd och minimalt med protein, och få något som har omvänt näringsvärde: mao istället för (har inte stenkoll men typ) 10g protein och 80g kolhydrater per 100g vetemjl får man 80g protein och 10g kolhydrater per 100g vetegluten.

 

Har försökt hitta något om detta men inte lyckats. Någon som vet hur detta går till? Själv är jag lika skeptisk som jag låter, är detta bara humbug för att sälja proteinrika lågkolhydrater saker?

Smutstvätt 24883 – Moderator
Postad: 5 jan 2019 09:56

Att tvätta vetemjöl vet jag inte, men det går att tvätta fram (nästintill i alla fall) rent gluten ur deg. Det finns många filmer på youtube där detta görs, men detta är en video, som är ganska trevlig. 

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 5 jan 2019 10:42

Det är inte humbug. Jag har sett framtvättat gluten i verkligheten. Om jag minns rätt - det var många år sedan - kunde det studsa, om man slängde det i golvet.

Om dina siffror stämmer, så behöver man minst 800 g vetemjöl för att framställa 100 g vetegluten, och då blir det massor av kolhydrater över (som man kanske kan framställa glutenfritt vetemjöl av).

Quacker 560 – Fd. Medlem
Postad: 7 jan 2019 00:42

Jo jag har sett du de menar det går till - liknande länkarna - men just HUR kan detta faktiskt gå till? Tvätta fram ett omvänt näringsinnehåll? Det är det jag är fundersam över 🤔😳

SeriousCephalopod 2696
Postad: 7 jan 2019 02:33 Redigerad: 7 jan 2019 02:47

Är det lika konstigt att man kan få ost med 30% fett och ~0% laktos från mjölk med 3% fett och 5% laktos?

Är bara ytterligare ett exempel på hur man använder kemi för att separera ett livsmedel till flera produkter med olika innehåll. (Där några av dem generellt dock får ses som restprodukter. Är nog ingen som vill dricka stärkelsevatten)

Ser man en video blir nog processen klarare.

Quacker 560 – Fd. Medlem
Postad: 7 jan 2019 06:26

Japp, jag är lika skeptisk till näringsinnehållet i ost och kvarg/strained yoghurt 🙂

(Eller egentligen mer undrande/nyfiken hur det kan gå till att få fram det ur råvarorna)

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 7 jan 2019 06:37

Tycker du att det är konstigt att man kan separera fram järn ur järnmalm också?

Svara
Close