1 svar
21 visningar
Nichrome är nöjd med hjälpen
Nichrome 1328
Postad: 9 maj 20:59

Vilka av de egenskaper som visas i bilden av det mänskliga skelettet hör ihop med att gå upprätt?

Bilden visar några skillnader i skelettets byggnad som används för att avgöra om ett fossilfynd kommer från en upprättgående hominoid eller inte. Vilka av de egenskaper som visas i bilden av det mänskliga skelettet hör ihop med att gå upprätt?

alternativen är

1.den S-formade ryggraden
2.lårbenen är vinklade inåt
3.skallfästet på undersidan
4.alla dessa är korrekta
5.ingen av dessa är korrekt

och jag antar att svaret är den S-formade ryggraden men jag är inte säker 

mag1 2880
Postad: 9 maj 21:31

Nej, alternativet 1 "den S-formade ryggraden" är för begränsat det finns fler skillnader som behövs för att gå upprätt.

Med en S-formade ryggraden förs tyngdpunkten in mot centrum av bäckenet så att vi får balans och inte välter. Skulle ryggen vara krökt som hos schimpansen skulle vi välta framåt.

Samtidigt hjälper ryggradens diskar (de som ligger mellan ryggkotorna) till att dämpa stötarna när vi går - så att hjärnan inte mottar dessa stötar vid varje steg (hjärnan skulle inte klara av att bankas i botten av skallen för varje steg vi tar).

Lårbenen är vinklade inåt från bäckenet mot mitten/tyngdpunkten. Skulle vi ha lika brett mellan fötterna som fyrfotingarna skulle vi välta åt vänster så snart vi lyfte vänster fot - vi behöver ha båda våra fötter så nära under tyngdpunkten som möjligt. Det går t.ex. inte för en hund att lyfta båda benen på vänster sida, den behöver minst ett ben på vänster sida för att hålla balansen tillsammans med 1-2 ben på höger sida.

Skallfästet kan inte vara i bakkant för då skulle skallens tyngdpunkt ligga framför ryggraden, och huvudet tippa framåt vid varje steg, och resten av ryggraden skulle krökas framåt tills vi ramlade på näsan.

Svara Avbryt
Close