Einsteinnr2 199
Postad: 12 apr 2020

Vilka av sveriges universitet är bäst?

Hej

Jag har nästan ingen koll alls när det kommer till vilken högskola man bör söka i förstahand till, men jag får oftast höra att vissa universitet är bättre än andra... på vilket sätt är de bättre och hur vet man vilka som är bäst? 

tack på förhand!

Hej!

Det finns rankningar av universitet och högskolor https://allastudier.se/tips-o-fakta/vilket-universitet-%C3%A4r-b%C3%A4st-16949

Sen beror det på vilket ämne man ska studera. Exempelvis hade åtminstone tidigare olika universitet skilda inriktningar på psykologutbildningen. Om du redan nu vet att du vill specialisera dig inom något ämne så kan det vara värt att undersöka vilka lärosäten som har den inriktningen. Likaså kan det vara idé att välja ett större universitet om du har funderingar på att doktorera. Stora och små lärosäten har sina respektive för- och nackdelar.

Andra faktorer som kan påverka valet är avstånd till hemmet och möjlighet att få bostad.

Einsteinnr2 199
Postad: 12 apr 2020

Om man exempelvis ska läsa till civilingenjör i teknisk kemi... är det då bättre att studera på Chalmers än KTH?

Eftersom jag har gått på Chalmers svarar jag ja. Frågar du någon som har gått på KTH är säkert svaret det motsatta.

Einsteinnr2 199
Postad: 12 apr 2020
Smaragdalena skrev:

Eftersom jag har gått på Chalmers svarar jag ja. Frågar du någon som har gått på KTH är säkert svaret det motsatta.

Jag förstår. Jag har en följdfråga till dig
Kan man t.ex. söka till en 3 års utbildning på chalmers för att det är lättare att komma in på den, och sedan byta andra eller tredje året till civilingenjörsutbildning? 

Smaragdalena 39079 – Moderator
Postad: 12 apr 2020 Redigerad: Igår

På den tiden jag började läsa till civ ing var det en fyraårig utbildning, när jag tog min examen var den 4½ år. Jag vet inte så mycket om hur det fungerar nu. Men jag vet att det under vissa omständigheter är möjligt att läsa en master efter att ha läst en högskoleingenjörsutbildning.

När jag gick där så var utbildningen 4 år, även om de flesta gick några år mer. Och då blev man civilingenjör.

Nu finns det två alternativ - Högskoleingenjör på 3 år och sedan kan man fortsätta 2 år till och få en Master. Ungefär så! 
Och, som sagt, Chalmers är bäst! 

Teraeagle 10053 – Moderator
Postad: Igår Redigerad: Igår

Det där med vilket universitet som är ”bäst” är ju ganska intressant. Hur avgör man det? De bästa lärarna? Hur mäter man det? De vars elever har högst betyg?

Handlar det om hur många som är i arbete med koppling till utbildningen x antal år efter examen? Det universitet som har bäst kontakt med näringslivet? Eller ska man titta mer akademiskt och kolla på vilka universitet som har flest nobelpristagare?

Är det intagningspoängen som är avgörande? Om intagningspoängen är högre beror det ju på att det finns fler sökande. I så fall får universiteten i storstäderna orimligt högt ”betyg” på bästhetsskalan eftersom många söker sig dit eftersom det är populära ställen att bo på samtidigt som det finns en större studentbas pga den större befolkningen.

Ska kanske kursinnehållet avgöra? Måste en utbildning innehålla ett visst antal ämnen/kurser för att klassas som värdig? Fast du kanske inte är intresserad eller ens har användning av alla kurser i det du vill jobba med efter examen?

Som sagt, det är inte lätt att avgöra och det är en av orsakerna till att jag alltid är skeptisk till att det finns någon högskola som är bättre än en annan. Det beror så otroligt mycket på vilken utbildning det handlar om och framför allt hur man är som person. Är du en sån person som begriper allting i kursen efter första föreläsningen? Då kanske det inte är lika viktigt att ha en bra lärare, exempelvis.

Qetsiyah 3363
Postad: Igår Redigerad: Igår

Jag som lägger stor vikt vid inredning och byggnadernas utseende måste nog säga att Karolinska är det bästa univeristetet. Hur ska man plugga och lära sig saker utan att sitta skönt och känna sig skön i en skön lokal och miljö? De har två helt nybyggda hus med ultrarena linjer och interiör och de äldre husen har ändå moderna bord och stolar med en iögonfallande väggfärg med deras typiska lila-rosa touch på vissa dekorationer.

KTHs lokaler är ganska gamla och ofräscha. Tegelsten och små fönster och alla rum är rektangulära. Studieplatser helt ok. Biblioteket, för att varit renoverat 2014 (?) är väldigt omodernt. De som säger att "gammalt har sin charm" kan limma läpparna och gärna vistas där så att jag vet hur jag undviker dem. Dock är Albanova universitetscentrum (ägt tillsammans med SU) en fröjd för både ögon och bakdel, främst ögonen. Extremt minimalistisk arkitektur och inredning utan att tappa utilitet. En av de snyggaste byggnaderna jag vet, och en fröjd att plugga där (synd på de programmen på KTH som aldrig får vara där).

KTH har en nybyggd byggnad som kallas arkitekturbyggnaden (där arkitekterna och ingen annan håller hus), den är otroligt snygg både ute och inne.


Om jag ska skriva seriöst så kan jag bara säga att jag inte vet. Jag tror att om man själv bara har pluggat på ett universitet så kan man inte jämföra utan bara smälla på med det man tycker varit bra. Även om man studerat på olika universtitet (tex doktorera på ett annat uni än man tog sin master) så kan mcyket förändras på bara några års. Återigen med utseende så har äldre elever till och med pekat ut gångvägar som nygrävdes under deras tidigare år, så det förändras snabbt. Du kan sneaka in på en föreläsning eller gå på öppet hus för att bilda dig själv en uppfattning om hur de olika skolorna är.


Jag ska tillägga att jag gick ett tämligen prestigefyllt gymnasium, men som var... Extremt dålig. KTH har samma rykte men jag gillar inte det. Låt det inte ha för stor betydelse för ditt val

Smaragdalena skrev:

Eftersom jag har gått på Chalmers svarar jag ja. Frågar du någon som har gått på KTH är säkert svaret det motsatta.

KTH! KTH! KTH!

Qetsiyah 3363
Postad: Igår

En annan sak som är viktig som du inte har uppgett är om du funderar på humaniora eller naturvetenskap? Som du ser har de flesta på pluggakuten en naturbakgrund, så du överösas här av recensioner av sånna universitet. 

Vissa universitet är interdisciplinära, andra är bara så stora att de får plats med allt.

Svara Avbryt
Close