1 svar
62 visningar
snowbollen är nöjd med hjälpen
snowbollen 37
Postad: 10 okt 2021 17:43

Vilka grundkunskaper krävs för att kunna besvara denna fråga om ett delsteg i glykolysen?

Hej!

Denna frågar handlar om ett delsteg i glykolysen. Om den skulle komma på en tenta, så skulle jag ha svårt att besvara den. Vilka grundkunskaper krävs för att kunna resonera sig fram till ett svar? Jag har koll på de olika typerna av aminosyror (d.v.s. polära, opolära, sura negativa, och basiska positiva) och dess olika namn. Är det nödvändigt att veta strukturen av glukos-6-fosfat och fruktos-6-fosfat? Det borde ju spela roll för att en attraktion mellan active site och substratet (glukos-6-fosfat) ska kunna uppstå. Eller hur fungerar det?

Tack på förhand!

mag1 7643
Postad: 10 okt 2021 19:54
snowbollen skrev:

Hej!

Denna frågar handlar om ett delsteg i glykolysen. Om den skulle komma på en tenta, så skulle jag ha svårt att besvara den. Vilka grundkunskaper krävs för att kunna resonera sig fram till ett svar? Jag har koll på de olika typerna av aminosyror (d.v.s. polära, opolära, sura negativa, och basiska positiva) och dess olika namn. Är det nödvändigt att veta strukturen av glukos-6-fosfat och fruktos-6-fosfat?

Ja, för att förstå vilken typ av interaktioner som dessa molekyler kan delta i. Samt för att förstå vilken modifikation som sker i enzymet, när G6P omvandlas till F6P.

Det borde ju spela roll för att en attraktion mellan active site och substratet (glukos-6-fosfat) ska kunna uppstå. Eller hur fungerar det?

Absolut! Det skadar inte att ha en uppfattning om vilka interaktioner som hexoser har med aminosyror, samt vilka ytterligare som är möjliga med fosfatgruppen. För kombinationen av alla interaktioner ger bindningen till enzymet och möjliggör även en korrekt position i enzymet - så att den del som skall modifieras hamnar på precis rätt ställe - där de aktiva aminosyraresterna finns.

Svara Avbryt
Close