2 svar
59 visningar
Emlial är nöjd med hjälpen
Emlial 106
Postad: 28 jul 08:13

Vilka poler kopplas vid laddning av ackumulatorbatteri?

Hej!

Jag har en fråga på ett kapitelprov som lyder: ''När man ska ladda ett ackumulatorbatteri kopplas det till en yttre spänningskälla. Till vilken pol på den yttre källan ska man koppla batteriets positiva pol?''

 

Först tänkte jag att det väl måste vara plus pol till minuspol i en krets annars kommer väl elektronerna repelleras?? Men samtidigt läste jag på flera artiklar om hur man ladda bilbatterier där det stod att plus ska vara mot plus och minus mot minus. Det stämmer även överens med hur en potentialvandring skulle bli, då strömmen går från + över till batteriet som ska laddas från + till - = potentialen minskar, och sedan över batteriet som laddar den andra igen - till + = potentialen ökar. Då blir summan av potentialändringarna noll i kretsen, och stämmer med kirchoff 2.

Det finns inget facit till frågorna, men resonemanget leder till att plus mot plus resp minus mot minus är rätt men förstår inte riktigt hur det blir i kretsen om strömmen som går från den ena +polen möter en annan +pol påväg genom kretsen, och sedan minus till minus? Det kanske inte har något betydelse? 

När du laddar ett (uppladdningsbart) batteri så sker det en elektrolys inuti batteriet - man tvingar en reaktion att gå baklänges. När man sedan använder batteriet så sker det en spontan kemisk redoxreaktion i batteriet, där elektronerna tvingas ta vägen genom t ex mobiltelefonen för att reaktionen skall kunna ske.

ThomasN 586
Postad: 29 jul 00:47

Som Smaragdalena skriver, man tvingar man reaktionen att gå baklänges genom att mata in ström i plus-polen. Vid användning av batteriet går ju strömmen ut från plus-polen.

Den yttre spänningskällan måste ha en något högre spänning än batteriet och oftast måste man övervaka eller begränsa strömmen på något sätt.

Så det ska vara plus till plus och minus till minus.

Svara Avbryt
Close