7 svar
32 visningar
mattegeni1 133
Postad: 11 sep 2019

Vilka uttryck är lika?

Vilka uttryck är lika?

a) 2x-x

b) 2x-2

c) 2 + x - 2

d) 3x+2-x-4

e)x+2-x

f) -2+2*x

 

Jag tycker de mesta är lika känns lite förvirrande någon som kan förklara enkelt ??

mattegeni1 133
Postad: 11 sep 2019

svaret är a och c eftersom man kan förenkla till x men jag tycker de mesta kan man förenkla till x? till exempel 2x-2 kan man inte dividera båda sidor med 2 eller eller -2+2*x 2orna tar ju ut varan så det blir ju bara x kvar??? 

mattegeni1 133
Postad: 11 sep 2019

?

Börja med att skriva om alla uttryck på formen ax+b - då blir det lätt att jämföra dem med varandra. Det stämmer att a=c, men det finns fler uttryck so är lika med varandra.

Nej, 2x är inte samma sak som 2. Du kan möjligen skriva om 2x-2 till 2(x-1) men det är knappast att förenkla (det kallas att faktorisera, d v s göra om det till nånting gånger nåntingannat).

mattegeni1 133
Postad: 11 sep 2019

i boken stod det inget om ax+b :( kan man använda det till matte 1?

mattegeni1 skrev:

?

mattegeni1, det står i Pluggakutens regler att du skall vänta åtminstone 24 timmar innan du bumpar din tråd, och att du skall visa hur du har tänkt, hur du har försökt och hur långt du har kommit. Om du fortsätter nonchalera Pluggakutens regler, riskerar du att bli avstängd. /moderator

Laguna Online 5731
Postad: 11 sep 2019
mattegeni1 skrev:

svaret är a och c eftersom man kan förenkla till x men jag tycker de mesta kan man förenkla till x? till exempel 2x-2 kan man inte dividera båda sidor med 2 eller eller -2+2*x 2orna tar ju ut varan så det blir ju bara x kvar??? 

Sätt in nästan vilket x som helst. Vi tar x = 5.

2x = 2*5 = 10.

2x - 2 = 10 - 2 = 8.

8 är inte 5.

Yngve 12135 – Mattecentrum-volontär
Postad: 11 sep 2019 Redigerad: 11 sep 2019
mattegeni1 skrev:

Vilka uttryck är lika?

a) 2x-x

2x - x = {faktorisera} = x(2 - 1) = x*1 = x

b) 2x-2

2x - 2 = {faktorisera} = 2(x - 1)

c) 2 + x - 2

2 + x - 2 = {byt plats på termer} = 2 - 2 + x = 0 + x = x

d) 3x+2-x-4

3x + 2 - x - 4 = {byt plats på termer} = 3x - x + 2 - 4 = {faktorisera} = x(3 - 1) - 2 = 2x - 2 = {faktorisera} = 2(x - 1)

e)x+2-x

x + 2 - x = {byt plats på termer} = x - x + 2 = 0 + 2 = 2

f) -2+2*x

-2 + 2*x = -2 + 2x = 2x - 2 = {faktorisera} = 2(x - 1)

 

Jag tycker de mesta är lika känns lite förvirrande någon som kan förklara enkelt ??

Är du med på det jag har skrivit ovan?

Svara Avbryt
Close