2 svar
148 visningar
detrr 2193 – Fd. Medlem
Postad: 23 maj 2018 16:45

Vilken form av stärkelse löser sig bäst i vatten, amylos eller amylopektin?

Hej, jag har en fråga. Vilken form av stärkelse löser sig bäst i vatten, amylos eller amylopektin? 

 

Jag tänker mig att amylos är en ogrenad form av stärkelse som hålls ihop av alfa-1,4-glukosidbindningar medan amylopektin är en grenad form av stärkelse som hålls ihop av alfa-1,6-glukosidbindningar. Kanske kan det vara så att amylopektin löser sig bättre i vatten? 

Smaragdalena 78892 – Avstängd
Postad: 23 maj 2018 16:56

Stärkelse löser sig inget vidare i kallt vatten, men blir geléaktigt i hett vatten. Som vanligt är engelska Wikipedia bättre än svenska.

detrr 2193 – Fd. Medlem
Postad: 23 maj 2018 17:23

Tittade på wikipedia, men jag hittade inget om vilket av dem som löser sig bäst. I det här fallet kanske det är så att både amylos och amylopektin blir lika klistriga i hett vatten. 

Svara
Close