Vilken lampa lyser starkast?
Lampa Y lyser svagare än lampa x, vilket stämmer enligt facit (och då strömmen genom x är större). Men hur kan z lysa svagare än lampa y om samma ström går igenom dem?
hur har du kommit.fram till strömmarnas storlekar.?
Oj, nu kanske jag inte har gjort rätt men tänkte att totalströmmen är I. Vid första noden kan strömmen välja två vägar. Resistansen är 2 gånger större genom noden med lampa Y. Därför bör strömmen genom x vara 2 gånger större. Och så fortsatte jag så. Jag har sett att man kan göra så i vissa uppgifter. Men det kanske inte går i denna?
Om du tänker att varje lampa har resistansen R
Då är ersättningsresistansen för de två i grenen Y = 2R
Ersättningsresistansen för grenen X + Z = 3R/2
Är du med så långt?
Om du har lärt dig hur man räknar på strömdelning så kan du nu direkt få fram att strömmen genom Y blir
och genom X
och strömmen genom en av lamporna Z till 2*I/7
Är inte Z parallellkopplad med den andra lampan mittemot? Och sedan är dessa seriekopplade med x? Och hur räknar man på strömdelning?
Anonym_15 skrev:Är inte Z parallellkopplad med den andra lampan mittemot? Och sedan är dessa seriekopplade med x?
Jo det stämmer.
De två Z parallellkopplade har ersättningsresistansen R/2, i serie med X som har R ger 3R/2 som total resistans i den grenen
Och hur räknar man på strömdelning?
här finns en tråd som beskriver det
https://www.pluggakuten.se/trad/harledning-for-stromgrenings-formel/
i korthet, strömmen i en gren = totala strömmen*resistansen i den andra grenen delat med summan av de två grenarnas resistans. Låter krångligare än det är...
I ditt exempel, för att lösa uppgiften utan den formeln, kan du ansätta en spänning, säg 1 V och en resistans i vardera lampan på 1 ohm och beräkna strömmen i vardera gren
I genom lamporna Y blir med dessa siffror strömmen 1/2 A
I genom X blir 1/1,5 = 2/3 A
och genom Z 1/3 A
Frågan är värd 1 C poäng, bör den vara så komplicerad? Och känner fortfarande inte att jag förstår riktigt.
Hur starkt lampor lyser beror på effekten. Man kan då resonera antingen utgående från strömmar eller spänningar. Den lampa som som har den största spänningen lyser starkast, eller också resonerar man runt strömmar (den som har störst ström lyser starkast).
Med ett spänningsresonemang ser vi att lamporna Y får halva spänningen var. Då
Z-lamporna ligger parallellt får de mindre än halva spänningen, medan lampa X får mer än halva spänningen.
Så i det här fallet blir det enklare att resonera runt spänningar.
Jag tror jag måste förstå själva kretsen först. `Är lamporna Z är tillsammans med X parallellkopplade till lamporna Y. Därav måste lamporna Y ha spänningen U volt. Lampa X ska tillsammans med lamporna Z också ha spänningen U volt. Detta gör att lamporna Z totalt ska ha spänningen U/2 => de har mindre än halva spänningen. Detta bidrar också till att x får mer än halva spänningen. Kan detta resonemang stämma?
Ja, det mesta är rätt, men inte helt på slutet.
De två Y-lamporna får tillsammans hela spänningskällans spänning liksom X- och Z-lamporna tillsammans. De två parallellkopplade Z-lamporna har tillsammans halva lampresistansen, så 2/3 av spänningen hamnar över X-lampan och 1/3 över Z-lamporna.