2 svar
36 visningar
Mitokondrier är nöjd med hjälpen!
Mitokondrier 1
Postad: 11 nov 2020

Vilken ordning bör jag läsa bi, ke, fy och ma?

Hej.

Jag pluggar på universitetet och har fått för mig att läsa in naturvetenskaplig kompetens vid sidan av dessa studier. Just nu pluggar jag Bi1 och är snart klar. Eftersom jag tänkte läsa dessa kurser på halvtakt funderar jag över att läsa dem ämnesvis, Bi1 sen Bi2, Ke1 sen Ke2 osv. Så att jag glömmer så lite som möjligt från första till andra kursen.

Jag undrar ifall det blir problem att läsa såhär? T.ex om det blir svårt att läsa fysik 2 utan att först ha läst Ma3 eller Bi2 utan att kunna kemin t.ex.?

Jag har läst samhällsinriktat tidigare och då MaB och NkB.

Teraeagle 12229 – Moderator
Postad: 11 nov 2020 Redigerad: 11 nov 2020

Kurserna och ämnena är ganska fristående, men om jag var tvungen att välja hade jag först läst fysik, sen kemi och sist biologi. Men egentligen gör det ingenting att läsa t.ex. biologi innan fysik eftersom det är väldigt olika ämnen och i princip helt fristående. Det kan definitivt vara en fördel att läsa kemi innan biologi eftersom en del områden inom genetik och humanfysiologi är tätt förknippade med biokemin som lärs ut i kemi 2 (ämnesomsättning, nervsystemet, endokrina systemet m.m.). Men samtidigt finns det många områden inom biologin som går bra att läsa utan kemikunskaper, t.ex. systematik och ekologi.

Om du bara läser ett ämne i taget: Läs matten först, åtminstone innan du läser fysik. Du behöver också vissa delar av Ma2 (logaritmer) för at kunna göra pH-beräkningar.

Svara Avbryt
Close