8 svar
472 visningar
ickemattekunnig är nöjd med hjälpen
ickemattekunnig 45
Postad: 6 apr 2020 23:20

"Vilken riktningskoefficient har den linjära funktionen"?

"Vilken riktningskoefficient har den linjära funktionen"
f (x) då f ( a upphöjt till 2) - f (3a) = -4a

Jag får de till att k = 0, är jag helt ute och cyklar?

Jroth 1191 – Fd. Medlem
Postad: 6 apr 2020 23:39

Ja, du är ute och cyklar.

Vad innebär det att en funktion är linjär? Ledning: Räta linjens ekvation!

Ansätt f(x) som en linjär funktion.

Vad blir f(a2)=?f(a^2)=?

Vad blir f(3a)=?f(3a)=?

Ställ upp ekvationen f(a2)-f(3a)=-4af(a^2)-f(3a)=-4a

Förenkla och lös ut relevant parameter.

tomast80 4224
Postad: 7 apr 2020 02:35 Redigerad: 7 apr 2020 02:39

Riktningskoefficienten ges av:

k=ΔyΔx=-4aa2-3a=k=\frac{\Delta y}{\Delta x}=\frac{-4a}{a^2-3a}=

Visa spoiler

a(-4)a(a-3)=-4a-3=\frac{a(-4)}{a(a-3)}=\frac{-4}{a-3}=

43-a\frac{4}{3-a}, a3a\ne 3

Jroth 1191 – Fd. Medlem
Postad: 7 apr 2020 06:09

Ja, det var ju faktiskt än mer effektivt tomast80! :)

ickemattekunnig 45
Postad: 7 apr 2020 12:35
tomast80 skrev:

Riktningskoefficienten ges av:

k=ΔyΔx=-4aa2-3a=k=\frac{\Delta y}{\Delta x}=\frac{-4a}{a^2-3a}=

Visa spoiler

a(-4)a(a-3)=-4a-3=\frac{a(-4)}{a(a-3)}=\frac{-4}{a-3}=

43-a\frac{4}{3-a}, a3a\ne 3

hmm alltså förstod uträkningen och så men är a och x samma sak? haha för frågan var väl om lutningen alltså vad x är & du fick svaret att a är inte lika med 3

tomast80 4224
Postad: 7 apr 2020 12:43 Redigerad: 7 apr 2020 12:44

x1=3ax_1=3a och x2=a2x_2=a^2

aa får inte vara 33 för då får du sambandet:

f(32)-f(3·3)=f(9)-f(9)=0f(3^2)-f(3\cdot 3)=f(9)-f(9)=0

-4·3=-12\ne-4\cdot 3=-12

solskenet 2674 – Fd. Medlem
Postad: 17 apr 2020 20:26

Är frågan att man ska hitta a värdet som gör att man får ett k värde? För så här ser min uträkning: 

Jroth 1191 – Fd. Medlem
Postad: 17 apr 2020 21:22 Redigerad: 17 apr 2020 21:24

Jag tror att du har tänkt rätt, men du slarvar i din redovisning tycker jag.

När du tar bort parentesen runt -(k3a+m)-(k3a+m) får du -k3a-m-k3a-m. Därför försvinner m:en m-m=0m-m=0.

Tänk också på att (a-3)=-(3-a)(a-3)=-(3-a) precis i slutet, därför blir det +4 kvar när du byter ordning i parentesen.

solskenet 2674 – Fd. Medlem
Postad: 17 apr 2020 21:54 Redigerad: 17 apr 2020 21:54

4/(3-a.) Om a=3 då finns inget k värde 

Svara Avbryt
Close