vilken slags reaktion?
Skulle ni säga att denna reaktion är en additionsreaktion?
Det är två reaktioner som beskrivs, vilken av dem menar du?
Den ena är en additionsreaktion, men den andra är av en annan typ, kommer du på vilken typ det är?
Den andra är en substitutionsreaktion
Men på vilket sätt är den första en additionsreaktion. Vad är det som kännetecknar en additionsreaktion?
"addition-" är du nog bekant med sedan matematiken? Att något adderas till något annat.
Ja, det är jag. Vid detta fall bildas det eten, jag kommer inte längre än så. Stämmer det att den första är addition och den andra är substutition?
Lär mig skrev:Ja, det är jag. Vid detta fall bildas det eten, jag kommer inte längre än så. Stämmer det att den första är addition och den andra är substutition?
I reaktionen märkt med siffran 1, adderas det något där?
Nej!
dock adderas det en syre i andra. Det betyder att den andra är en eliminationsreaktion,. Med eliminationsreaktioner menar man att en molekyl eller atom tas bort så att en dubbelbindning eller trippelbindning bildas.
Lär mig skrev:dock adderas det en syre i andra. Det betyder att den andra är en eliminationsreaktion,.
Det är svårt att hänga med i vad du menar, du har kallat reaktionerna "första", och andra, men du vekar ha kallat båda reaktionerna "andra".
Vad sägs om att vi kallar reaktionen som ger de två översta produkterna för 1, som det ser ut i figuren. Och den andra reaktionen (längst ner) för 2 ?
I reaktionen ett, adderas inget, precis som vi diskuterade tidigare. Istället lämnar en bromjon, och en vätejon - det sker en elimination.
I reaktionen två, adderas nästan en hel etanolmolekyl. Ett väte från etanol (CH3-CH2-OH) blir över och hamnar på en annan molekyl av etanol, som bildar CH3-CH2-OH2+.
Med eliminationsreaktioner menar man att en molekyl eller atom tas bort så att en dubbelbindning eller trippelbindning bildas.
Ja det bildas oftast en dubbel- eller trippelbindning, samtidigt som något "tas bort", d.v.s. elimineras - men det är oftast en jon.
Okej så nummer 1 är en eliminationsreaktion o den andra är en substitutions reaktion.. vad händer ifall vi sänker reaktionstemperaturen? Kommer mer av etern bildas då? Jag anser att mer kommer bildas så kurvan för det aktiverade komplexet är lägre och det krävs mindre energi för att reaktion 2 ska ske.
Ja reaktanterna/produkterna stämmer med dina föreslagna reaktioner.
Och ja, om temperaturen är lägre kommer det bildas mer av etern, precis som du motiverade med att det krävs en lägre aktiveringsenergi för att få reaktionen 2 att ske jämfört med 1.
För tertiära halogener (som reaktanten till vänster, tert-butylbromid) så gynnar högre temperaturer eliminationsreaktioner, och lägre gynnar substitutionsreaktioner.
Från din kurva kan man se att reaktionen sker i två steg (A och C), med en intermediär (B). Och intermediären kan sedan reagera som i 1 eller 2. Precis vilken reaktion som det kommer ske mest av påverkas bl.a. temperaturen som du skrev, men kan också påverkas av vilket lösningsmedlet är m.m.
Har ni gått igenom vilken intermediären (B) är?
Jag tror att intemediäret blir
CH3-C+-CH3-CH3
Nu känner jag att det blir rörigt. I reaktion 1 är det en eliminationsreaktion och i reaktion 2 är det en substutitionsreaktion då det sker ett utbyte. Det finns alltså ingen additionsreaktion som jag förstår det. Stämmer detta?
Är inte den första en eliminations reaktion och den andra en subsitions reaktion. (Borde huvudsakligen vara en SN1 reaktion men också lite E1 reaktioner som pågår.
Ja visst är det så?
Nej tänkte fel, jag tänkte att C2H5OH är en stark bas, vilket den inte är. Därför blir det SN1/E1
Så första är en sn1 och andra är E1. Mag har ju inte skrivit att detta stämmer
Jag hittar ser inte något i denna tråd som menar på att mag1 motsäger att det är SN1/E1
Mag 1 skrev först att ena var en additionsreaktion
Det är fel, det är ingen additions reaktion eftersom bromjonen lämnar föreningen och det bildas en dubbelbinding
Ja, känner mig snurrig nu. Så vilken är vilken och hur kan man bevisa det? Har suttit ett tag nu utan svar
För det första så etanol en väldigt svag nukleofil. Och bromjonens kolatom är tertiär, detta betyder att det kommer bildas SN1/E1. I grafen kan du bestämma vilken som är vilken, den som det blir en dubbelbinding på kommer att vara elinimations reaktionen. Och den som inte har en dubbelbining kommer att vara SN1. Hoppas detta hjälpte
Naturplugg123 skrev:Det är fel, det är ingen additions reaktion eftersom bromjonen lämnar föreningen och det bildas en dubbelbinding
Ja det stämmer, jag skrev fel. Bra att du kom ihåg det!
I och med att den andra reaktionen är en eliminationsreaktion bildas det mer av etern om man väljer att sänka temperaturen. Varför det?
Lär mig skrev:Jag tror att intemediäret blir
CH3-C+-CH3-CH3
Ja precis det bildas den sortens karbokatjon, som intermediär vid (B). Så båda reaktionerna har det första steget gemensamt, där bromidjonen lämnar.
Lär mig skrev:I och med att den andra reaktionen är en eliminationsreaktion bildas det mer av etern om man väljer att sänka temperaturen. Varför det?
En förklaring är att vid den lägre temperaturen har karbokatjonen längre tid på sig att reagera med etanol. När temperaturen är högre ökar chansen att en C-H bindning i karbokatjonen istället omlagras och dubbelbindningen uppstår, samtidigt som en proton blir över, d.v.s. det blir en elimination istället.
För att få så mycket av etern som möjligt gäller det att förhindra att eliminationen sker, genom att sänka temperaturen. Det tar så klart längre tid för att bilda karbokatjonen då hastigheten för den reaktionen också sänks med den lägre temperaturen, men så länge man har lite mer tålamod kan sänka temperaturen och försöka optimera förhållandena för SN1 reaktionen.
Och tvärt om, vill du öka mängden av produkterna från eliminationsreaktionen, gäller det att ha en hög temperatur.
Okej! Nu förstår jag äntligen! Tack för ditt tålamod!
För all del kul att det klargjorde!
Och tack till Naturplugg123 som vaket påpekade felet.