6 svar
18 visningar
Ellinor är nöjd med hjälpen
Ellinor 92
Postad: 4 maj 20:19

Vilken slutsats kan man dra av detta beträffande svavlets och syrets elektronegativitet?

Frågan lyder: "SO2-molekylen är en dipol, men det är inte SO3-molekylen. Vilken slutsats kan man dra av detta beträffande svavlets och syrets elektronegativitet?"

Tittar jag i en tabell ser jag ju att syre är mer elektronegativt än svavel, men hur kan jag se det enbart med hjälp av denna information? Jag har försökt tänka efter men jag har inte kommit någonstans.
Tack!

Det är nog meningen att du skall dra dina slutsatser bara från det som står i uppgiften, utan att använda dig av tabeller. Det känns som en konstig fråga - den enda slutsats jag skulle kunna dra från detta är "svavel och syre har inte samma värde på elektronegativitet, och SO3 måste vara en  symmetrisk molekyl men det är inte SO2 - då är nog svavlet i mitten på en triangel i SO3 och ett hörn på triangeln är tomt i SO2".

Ellinor 92
Postad: 5 maj 07:10 Redigerad: 5 maj 07:10

Tack så mycket!! Jag glömde skriva att man skulle lista ut vilket av ämnena som var mest elektronnegativt. Det stod i facit att man kunde lista sig till det. 

Får man veta var i SO2-molekylen som den negativa laddningen är?

Ellinor 92
Postad: 5 maj 13:59

Nej, det jag la in högst uppe är hela frågan. 

Smaragdalena 54409 – Lärare
Postad: 5 maj 14:00 Redigerad: 5 maj 14:02

Då gissar jag att den som har konstruerat frågan inte har tänkt ända fram. För alla kemister är det så självklart att syreatomen blir negativ (om det inte finns fluoratomer också) att vi kanske inte tänker på att det inte är lika självklart för alla andra.

Ellinor 92
Postad: 6 maj 07:34

okej, tack så mycket!

Svara Avbryt
Close