21 svar
372 visningar
Nilssons Online 1
Postad: 4 jul 21:49 Redigerad: 4 jul 21:51

Vilken utbildning ska jag välja?

Hej,

Jag ska läsa ett tekniskt basår nu till hösten men har ingen aning om vad jag ska studera efter det. Under gymnasiet gick jag el-programmet, vilket jag i efterhand insåg inte var mitt ideala val. El var kul med en blandning av praktik och teori, även om det var mer praktiskt än vad jag hade velat.

Under gymnasiet lärde jag mig att programmera på egen hand och byggde ett flertal hemsidor, spel och appar. Det har varit en stor hobby för mig, men det skulle förstöra nöjet om jag jobbade som programmerare eller i ett liknande IT-jobb. Därför söker jag en bred utbildning som ger möjlighet att arbeta inom flera olika områden. Industriell ekonomi lät intressant eftersom det kombinerar ekonomi och teknik, vilket ger ett brett utbud av jobbmöjligheter. Men jag är väldigt introvert och har ganska dåliga sociala färdigheter, vilket jag har hört är motsatsen till de som studerar industriell ekonomi, där de personer som hörs och tar mest plats ofta väljer att studera. Jag känner att jag inte alls skulle passa in.

Jag siktar inte heller på en för krävande utbildning som teknisk fysik. Förstår att det inte finns så många val, men jag skulle uppskatta tips på utbildningar!

Hej och välkommen till Pa!

Det är bra att du funderar litegrann men jag skulle nog inte oroa mig över det nu. Basåret kommer förhoppningsvis ge dig svar på dina frågor. Fokusera på att göra det så bra som möjligt istället. Lycka till!

Basåret kommer förhoppningsvis ge dig svar på dina frågor. 

Innehållsmässigt tror jag inte det eftersom det är gymnasiekurser

--------------------------------

Är det KTH som är aktuellt?

Öppen ingång är alltid ett alternativ om du inte bestämt dig innan basåret är slut. Spontant låter elektro bra för dig om du vill ha ett teoretiskt perspektiv av några grejer du kanske redan lärt dig. Det är också brett. Datateknik är också brett och ett bra val givet dina prog-intressen.

Innehållsmässigt tror jag inte det eftersom det är gymnasiekurser

Nej, det är inte gymnasiekurser. Men det skiljer sig nog en del mellan lärosäten. Oavsett ger basåret en bra känsla för om man vill, eller ens klarar av, att läsa ett ingenjörsprogram ( eftersom basåret kör samma tempo, struktur och har med innehåll från de inledande kurserna på ett riktigt ingenjörsprogram, beror nog oxå en del på lärosäte.)

Qetsiyah 6545 – Livehjälpare
Postad: 9 jul 15:57 Redigerad: 9 jul 15:59

Aha okej, på KTH har Öppen ingång (som tillåter en att påbörja åk2 direkt i civingprogrammet man väljer) en liknande roll, men det är då inte samma som basår. 

Min förståelse av "<tekniskt> basår" är att det är ett basår som ger dig teknisk särskild behörighet (en behörighetsklass som alla civing använder och som inkluderar kem 1&2 matte1-4 fys1&2) vilket är samma som naturvetenskaplig (med motsvarande basår) särskild behörighet minus biologi 1 och 2, samt att den ger garanterad plats till en civing/höging på universitetet där det ges, men att den i övrigt även läses av folk som inte avser att läsa något ingenjörsprogram. Dvs jag vet inte om kopplingen till civing eller civingstudier som så tydlig? 

Att vistas i universitetsmiljön och skaffa vänner som inte pluggar basår/termin, det är såklart en effekt dock.

Calle_K 2064
Postad: 9 jul 16:20 Redigerad: 9 jul 16:20

Jag länkar några utbildningar som jag tror skulle passat dig bra. Samtliga är på KTH men motsvarande utbildningsprogram finns på andra universitet ifall du föredrar att plugga någon annanstans.

De program jag länkar är högskoleingenjörsprogram, vilket ger dig en bred bas med många arbetsmöjligheter utan att vara för utmanande. Dessutom är vissa av programmen placerade utanför innerstan, i miljöer med färre människor vilket kanske passar dig bättre.

Datateknik - Flemmingsberg

Datateknik - Kista

Elektronik och datorteknik - Kista

Industriell teknik


Qetsiyah skrev:

Min förståelse av "<tekniskt> basår" är att det är ett basår som ger dig teknisk särskild behörighet (en behörighetsklass som alla civing använder och som inkluderar kem 1&2 matte1-4 fys1&2)

Inte kemi 2 va? Annars är jag cooked

Qetsiyah 6545 – Livehjälpare
Postad: 9 jul 18:45 Redigerad: 9 jul 19:00
Calle_K skrev:

[...] bred bas med många arbetsmöjligheter utan att vara för utmanande.

Oj, i smell balanserande kommentar incoming in 3... 2... 1... Eller varför inte låta ChatGPT skriva den redan nu:

Visa spoiler

Trodde inte chaygpt skulle klara den här prompten men den gjorde det galant.

======

Någon i ett online forum kallade högskoleingenjörsutbildning för "mindre utmanande" än civilingenjörsutbildningar, argumentera emot i rollen av någon som är lättkränkt via en lång och onödig essä och adressera inte grundhypotesen eftersom den egentligen stämmer

==========

Det är verkligen tröttsamt och nedvärderande att höra sådana uttalanden. Att kalla högskoleingenjörsutbildningar för "mindre utmanande" är inte bara okunnigt utan också respektlöst mot alla de individer som investerar sin tid och energi i dessa program. Alla utbildningar har sina unika utmaningar och att jämföra dem på ett sådant sätt förringar de olika kompetenser och färdigheter som studenter inom olika ingenjörsutbildningar besitter och utvecklar.

Dessutom, att kategoriskt döma en utbildning utan att erkänna det hårda arbete och engagemang som krävs är oacceptabelt. Studenter inom högskoleingenjörsutbildningar jobbar också intensivt för att bemästra komplexa ämnen, hantera projekt och navigera sina karriärer. Att förringa deras ansträngningar visar en djup okunskap och brist på respekt för deras prestationer.

Vi måste värna om att respektera alla utbildningsvägar och förstå att varje student och yrkesperson bidrar med värdefulla kunskaper och färdigheter till vårt samhälle. Att nedvärdera någon annans utbildningsval är inte bara respektlöst utan också skadligt för en inkluderande och respektfull diskussion om utbildning och yrkesliv.

=======

Dessutom är vissa av programmen placerade utanför innerstan, i miljöer med färre människor vilket kanske passar dig bättre.

Kista ska ju tyvärr tas bort och de programmen flyttas till valhallavägen dock.

Qetsiyah skrev:

Inte kemi 2 va? Annars är jag cooked

Oh shit absolut, ingen kemi2.

Teraeagle 20568 – Moderator
Postad: 9 jul 19:07 Redigerad: 9 jul 19:08

Klart att ett högskoleingenjörsprogram är betydligt enklare än ett civilingenjörsprogram. Utbildningen är ett par år kortare och man läser bara kurser på grundnivå. Programmet är mer anpassat för näringslivet, dvs man får inte samma teoretiska djup som på ett civilingenjörsprogram. Dessutom är man inte behörig att påbörja forskarstudier som högskoleingenjör, vilket man är som civilingenjör.

Qetsiyah skrev:

Min förståelse av "<tekniskt> basår" är att det är ett basår som ger dig teknisk särskild behörighet (en behörighetsklass som alla civing använder och som inkluderar kem 1&2 matte1-4 fys1&2) vilket är samma som naturvetenskaplig (med motsvarande basår) särskild behörighet minus biologi 1 och 2, samt att den ger garanterad plats till en civing/höging på universitetet där det ges,

Ja, det är precis vad det är. Men bara för man får behörigheterna som motsvarar matte1-4, fy1-2 och kem1 så är inte basårets kurser på något sätt (beroende på lärosäte) lika gymnasiets kurser. 

Ja, vissa läser för behörigheterna, vissa för garantiplatsen (basårets antagningsmerit på exempelvis Chalmers ligger runt 15 och ger en garantiplats (om du presterar bra) på program som har antagningskrav närmare 22, vilket du kan förstå är en sjuk fördel.) och vissa för båda. 

men att den i övrigt även läses av folk som inte avser att läsa något ingenjörsprogram.

Baserat på min erfarenhet var denna grupp typ 0 personer, men det beror säkert på lärosäte. Varför tänker du att dessa skulle läsa TB?

Dvs jag vet inte om kopplingen till civing eller civingstudier som så tydlig? 

Vilken koppling syftar du på?

Att vistas i universitetsmiljön och skaffa vänner som inte pluggar basår/termin, det är såklart en effekt dock.

Nja. Knappast någon större effekt. Det är ju iaf ingen som läser TB av denna anledning. 

Mrpotatohead skrev:

Dvs jag vet inte om kopplingen till civing eller civingstudier som så tydlig? 

Vilken koppling syftar du på?

Alltså det du verkar mena är ju att tekniskt basår på olika sätt förbereder för eller liknar civing eller höging programmen som ges på samma lärosäte, vilket inte är min bild. 

Men om du själv gick basår så stämmer säkert det du säger, dont mind me

Hondel Online 1341
Postad: 10 jul 10:13

Jag tror också du kommer ha tid under basåret att fundera och lista ut vad du vill plugga, även om det såklart inte skadar att fundera nu. Lärosätet kommer definitivt informera om sina egna utbildningar så där kommer du få möjlighet att få mer info om vad de olika utbildningarna innebär. 

Angående programmering är det många ingenjörsyrken där man programmerar, dock finns det mycket mer än hemsidor och appar man kan använda programmering till.

Qetsiyah skrev:
Mrpotatohead skrev:

Dvs jag vet inte om kopplingen till civing eller civingstudier som så tydlig? 

Vilken koppling syftar du på?

Alltså det du verkar mena är ju att tekniskt basår på olika sätt förbereder för eller liknar civing eller höging programmen som ges på samma lärosäte, 

Ja, och det är ju klart de gör. Anledningen att lärosäten kan ge ut garantiplatser trots TBs låga antagning är just för lärosäten kvalitetssäkrar studenter via basåret. Basårsstudenter är den antagningsgrupp som klarar av högskoling- och civingsprogram bäst (iaf på Chalmers).

Men om du själv gick basår så stämmer säkert det du säger, dont mind me

Tycker att mina erfarenheter som förstahandskälla väger tungt, men jag vet också att det skiljer sig jättemycket mellan lärosäten. (Inte meningen att bli någon TB-warrior här och låtsas som att TB är guds gåva bara för att jag gått det. Vill bara klargöra hur det faktiskt är.🤪)

Qetsiyah 6545 – Livehjälpare
Postad: Igår 09:52 Redigerad: Igår 10:49

Hmm jag är en andrahandskälla och har bred kunskap i utbildningsfrågor och kan KTH inifrån och ut.

Ja det är nu ni där hemma som avgör, ring XXX följt av 01 om ni röstar på Mrpotatohead eller följt av 02 för en röst på Qetsiyah. Men skynda för slussarna stänger om endast en timma!

Nummer borttaget /moderator

Mrpotatohead 5380 – Moderator
Postad: Igår 10:43 Redigerad: Igår 11:00
Qetsiyah skrev:

Hmm jag är en andrahandskälla och har bred kunskap i utbildningsfrågor och kan KTH inifrån och ut.

Ja det är nu ni där hemma som avgör, ring XXX följt av 01 om ni röstar på Mrpotatohead eller följt av 02 för en röst på Qetsiyah. Men skynda för slussarna stänger om endast en timma!

Vad är detta?


Tillägg: 24 jul 2024 15:29

Oj vad hostile jag verkade/var.😂 Sorry! 

Calle_K 2064
Postad: Igår 10:46 Redigerad: Igår 10:57
Mrpotatohead skrev:
Qetsiyah skrev:

Hmm jag är en andrahandskälla och har bred kunskap i utbildningsfrågor och kan KTH inifrån och ut.

Ja det är nu ni där hemma som avgör, ring XX följt av - om ni röstar på Mrpotatohead eller följt av - för en röst på Qetsiyah. Men skynda för slussarna stänger om endast en timma!

Vad är detta?

De där telefonnnumrena verkar leda till privatpersoner, så kanske värt att ta bort..

Qetsiyah skrev:

Hmm jag är en andrahandskälla och har bred kunskap i utbildningsfrågor och kan KTH inifrån och ut.

Aha, förstod aldrig att det var en diskussion. Det verkade som att du bara kom med massa antaganden och gissningar medan jag försökte berätta hur det är.

Calle_K 2064
Postad: Igår 11:00

Citatet i #14 också MrP

sandraberg 174 – Admin
Postad: Igår 11:00

Ändrade det nu /admin

Jag tyckte det lät som melodifestivalen där men skämtet verkar inte ha gått fram.

Calle_K 2064
Postad: Idag 11:21
Qetsiyah skrev:

Jag tyckte det lät som melodifestivalen där men skämtet verkar inte ha gått fram.

Jo det var tydligt, men du får använda riktiga mello-numrena nästa gång så att inte stackars [insert-name] undrar varför någon ringer och vill prata om Herr Potatishuvud :)

Sure, så att den obefintliga risken blir ännu mindre 😍

Mrpotatohead skrev:
Qetsiyah skrev:

Hmm jag är en andrahandskälla och har bred kunskap i utbildningsfrågor och kan KTH inifrån och ut.

Aha, förstod aldrig att det var en diskussion. Det verkade som att du bara kom med massa antaganden och gissningar medan jag försökte berätta hur det är.

Nej men jag gav mig innan mitt senaste meddelande, följde bara upp med ett skämt

Svara Avbryt
Close