3 svar
22 visningar
rrt04 är nöjd med hjälpen!
rrt04 580
Postad: 30 okt 2020

Vinklad molekyl eller inte

Hej, jag förstår inte riktigt hur jag ska kunna avgöra om en molekyl är vinklad och i så fall om den ser ut som en pyramid eller en tetraeder?

Antingen får du gå från verklighet till teori, och då vet du att om ett fämne med polära biningar ändå inte är en dipol, så måste det bero på att molekylen är så symmetrisk att laddingarna tar ut varandra - i så fall kan du dra slutsatsen att molekylen inte kan vara en tetraeder, men du kan inte enbart från denna info veta om det är en platt triangel eller en tetraeder.

Eller så kan du utgå från att alla elektronpar vill vara så långt från varandra som möjligt, och om man då har fyra elektronpar - fria eller bindande - så vill de vara så långt fårn varandra och då blir det en tetraeder (och om det är ett fritt elektronpar så blir det en pyramid, som en ammoniakmolekyl, och om det är två fria elektronpar blir det en vinklad molekyl som vatten). Om det är fem elektronpar blir det en trigonal bipyramid, och med två fria elektronpar blir det en triangel, med tre fria élektronpar blir det en linjär molekhyl.

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/VSEPR-teorin 

rrt04 580
Postad: 30 okt 2020

Tack så mycket!

Svara Avbryt
Close