Daniel1255222 58
Postad: 18 sep 19:02

Vinster i valfärden

Hej jag skulle beröva hjälp om hur jag kan koppla socialism med  hur ideologin  är kopplad till vinster i valfärden . Jag har skrivit ett svar men skulle gärna nervös hjälp ifall jag skulle kunna utveckla etc 

Tack på förhand 

De förespråkar olika typer av gemensamt ägande, samhället som grupp är bättre på att lösa ekonomiska och sociala problem (ex på grupp är staten). De menar att den enskilda individen inte borde styra. Dom vill ha gemensamt ägande av dagis och tåg. 


Framförallt ska klasskillnader bort och samhället ska vara jämlikt mellan varje individ och arbetarklass. Därför vill de höja skatterna hos de som tjänar mycket mer så att de med en mindre inkomst ska ha samma förutsättningar. När industrialiseringen tog plats i Europa under 1800-talet skapades stora skillnader i levnadsvillkoren bland befolkningen. Lönerna var låga och arbetsmiljöerna hårda. Därför skapades de första Socialistiska ideérna vilket handlade om att arbetare skulle gå samman och äga bla fabriker gemensamt. Då skulle arbetare få det bättre ekonomiskt när det inte längre handlade om vilken plats man hade i samhället utan om samhället i ett. Idag har vi allmän och lika rösträtt vilket är en demokratisk rättighet men som också går efter socialismens ideér om att landet styrs gemensamt och rättvist. Man pratar mer om socialdemokrati då det den största ledande makten som har inslag av socialistiskt tänkande. Socialdemokrater tycker att en gemensam och skattefinansierad välfärd gör att människor hamnar på en mer jämlik plats i samhället. Liknande till vad arbetare ville uppnå under 1800-talets revolutioner.

missgurl 40
Postad: 21 sep 23:55

Hej :) 

Jag tycker du skriver några bra saker här men du kopplar inte till vinster i välfärden så mycket. Det här med att rösträtten bygger på socialismens ideér håller jag inte riktigt med om. Rösträtten är en demokratisk rätt, demokrati handlar i grund och botten om att alla ska ha rätt och påverka. Socialism å andra sidan är en ideologi och ideologier är kunskapen om hur man ska styra samhället b.la ur ekonomiska perspektiv. Så blanda inte ihop ideologi med demokrati. Även liberalismen värnar om rösträtten eftersom man sätter individen i centrum. 

 

Poängen med välfärd är att det ska vara ett "skyddsnät" som ser till att alla i samhället får tillgång till de essentiella sakerna som t.ex kollektivtrafik och skola. Så om du nu tänker på vad socialism föredrar, privat eller offentlig sektor? Vem tjänar pengar på den offentliga sektorn och vem skulle då ta del av de vinster som görs där? Det är bland de största skillnaderna mellan liberalism och socialism. 

 

Hoppas det var till någon hjälp

Svara Avbryt
Close