Vintillverkning alkoholprocent.
Frågan lyder
Päronvin tillverkades av 2000g päron och 7 kg socker (C12H22O11). Slutprodukten var 25 dm3 vin. (Kolhydratsinnehållet är försumbart)
Vilken blev procenthalten alkohol (etanol) i vinet om du räknar med att all bildad alkohol finns med i slutprodukten? (Vinets densitet är 1 g/dm3.)
Jag ställer först upp reaktionsformlen för alkoholtillverkning
C12H22O11+H20--> 4 C2H5OH+4CO2
M(C12H22O11)= 342 g/mol
m(C12H22O11)= 7000g
n(C12H22O11)=7000/342= 20,42mol
Molförhållandet ger mig 4 etanol på 1 socker, alltså:
n(C2H5OH)= 4 * 20,42 = 81,88 mol
M(C2H5OH) = 46 g/mol
m= 81,88* 46 = 3766 g
Hur gör man sen för att ta reda på alkoholprocenten?
Det borde stå i uppgiften om det är vikts% eller volyms%. Eftersom det står densitet för vinet, får vi anta att det är vikts% de menar.
Hur mycket väger det färdiga vinet? Hur många % är 3,766 kg av denna massa?
Viktprocenten blir alltså massa(etanol)/massa (vin)
massa (vin)= densitet * volym
= 1* 25
3,766/25= 0,15
Svar 15 %
Stämmer detta?
Ja, och det är rimlig styrka på ett vin (fast jag tycker inte receptet verkar nåt vidare... Så mycket tillsatt socker!)