3 svar
271 visningar
Karl-axel10 är nöjd med hjälpen
Karl-axel10 5 – Fd. Medlem
Postad: 20 nov 2017 20:39

Vintillverkning alkoholprocent.

Frågan lyder 

Päronvin tillverkades av 2000g päron och 7 kg socker (C12H22O11). Slutprodukten var 25 dm3 vin. (Kolhydratsinnehållet är försumbart)

Vilken blev procenthalten alkohol (etanol) i vinet om du räknar med att all bildad alkohol finns med i slutprodukten? (Vinets densitet är 1 g/dm3.) 

Jag ställer först upp reaktionsformlen för alkoholtillverkning

C12H22O11+H20--> 4 C2H5OH+4CO2

M(C12H22O11)= 342 g/mol

m(C12H22O11)= 7000g

n(C12H22O11)=7000/342= 20,42mol

Molförhållandet ger mig 4 etanol på 1 socker, alltså:

n(C2H5OH)= 4 * 20,42 = 81,88 mol

M(C2H5OH) = 46 g/mol

m= 81,88* 46 = 3766 g

Hur gör man sen för att ta reda på alkoholprocenten?

Smaragdalena Online 73399 – Lärare
Postad: 20 nov 2017 21:20

Det borde stå i uppgiften om det är vikts% eller volyms%. Eftersom det står densitet för vinet, får vi anta att det är vikts% de menar.

Hur mycket väger det färdiga vinet? Hur många % är 3,766 kg av denna massa?

Karl-axel10 5 – Fd. Medlem
Postad: 20 nov 2017 21:37

Viktprocenten blir alltså massa(etanol)/massa (vin)

massa (vin)= densitet * volym

= 1* 25

3,766/25= 0,15

Svar 15 %

Stämmer detta?

Smaragdalena Online 73399 – Lärare
Postad: 20 nov 2017 22:10

Ja, och det är rimlig styrka på ett vin (fast jag tycker inte receptet verkar nåt vidare... Så mycket tillsatt socker!)

Svara Avbryt
Close