3 svar
67 visningar
Valliu är nöjd med hjälpen
Valliu 21
Postad: 21 okt 2021 12:30 Redigerad: 21 okt 2021 12:34

Visualiseringsproblem

Har ett väldigt simpelt problem och det är att faktiskt kunna visualisera (läs förstå) vad en vinkel med lodlinjen innebär.

Första steget:

Är det den andra bilden som lodlinjerna ska följas?

Andra steget skulle isf bli:

Är det riktigt gjort? Fastnar en hel del i språket...

Följdfråga: dras den gröna ballongen mer till metallkulan om skillnaden är större av elektroner mellan dem? Eller har det med objektens massa att göra vilken ballongen drar sig till? Tänker om den röda ballongen har en nettoladdning på 3 elektroner och metallklumpen har en nettoladdning på 4 elektroner och att det är denna skillnad som avgör vilken den gröna helst drar sig till.

Groblix 405
Postad: 21 okt 2021 13:37

Det där ser ju korrekt ut men det är en sak du ska tänka på. Om föremålen kommer i kontakt med varandra utjämnas den totala laddningen mellan föremålen så varje föremål får samma laddning. Antingen + och + , - och - eller 0 och noll. Dvs. föremålen kan aldrig fortsätta attrahera varandra efter att de nuddat varandra.

I din bild bör du därför ha ett mellanrum mellan den gröna och röda kulan men att de fortfarande attraheras. 

Jan Ragnar 1217
Postad: 21 okt 2021 14:15

Så trevligt att du vänder dig till Pluggakuten.


Man kan väl anta att de tre föremålen har någorlunda lika stora laddningar. Ballongmaterialet är väl inte ledande alls jämfört med metallkulan. Fältlinjerna mellan föremålen passar bra in i din figur.

SaintVenant 3660
Postad: 21 okt 2021 15:25

Det är alternatvinklar så vänster och höger är samma vinkel.

Din andra fråga är lite smått komplicerad. Man kan kort säga att avstånd och storlek på laddning spelar roll. Större skillnad i laddning ökar kraften men större avstånd minskar generellt kraften mer.

Svara Avbryt
Close