5 svar
64 visningar
Eli123be Online 1718
Postad: 30 jul 15:20

Vit c

Hej Jag undrar varför Vit C och järbn behövs vid kollagenbildning, har förstått att den håller järn 2+ (istället för 3+ som den blir efter varje omgång. Dock förstår jag inte riktigt varför avsaknaden av vitamin c och järn gör det svårt för kollagen att bildas via prolyl hydroxylas.

blir tacksam för hjälp!

mag1 5362
Postad: 30 jul 17:49

Titta på reaktionen som enzymet katalyserar, vilka kofaktorer krävs? Att järnjonens laddning ändras under reaktionen stämmer - vilket säger dig att den donerade elektronen konsumeras. Men om en ny reaktion skall ske, hur går det med Fe3+ ?

Och/eller vilka roller har askorbinsyra i kroppen?

Eli123be Online 1718
Postad: 30 jul 18:14

reaktionen är följande 

kofaktorerna är : Järn, askorbinsyra, alfa ketoglutamat samt syre. ingen aning, är det kanske svårare att avge elektroner?

mag1 5362
Postad: 30 jul 23:25

kofaktorerna är : Järn, askorbinsyra, alfa ketoglutamat samt syre.

Nej dessa är inte alla kofaktorer - för alfa-ketoglutarat och syre konsumeras under reaktionen - de är med andra ord tillsammans med prolin substrat till enzymet. Järnjonen är dock en kofaktor.

 

ingen aning, är det kanske svårare att avge elektroner?

Inte säker på vad du menar med detta.

 

Svaret på din fråga om varför vitamin C krävs för att bilda kollagen, ligger i askorbinsyrans egenskaper, som enzymet behöver utnyttja för att kunna utföra reaktionen flera gånger.

Eli123be Online 1718
Postad: 31 jul 09:30

och är den egenskapen enbart att hålla järnjonen 2+ ?

menade om det kanske är svårare för fe3+ att avge elektroner än 2+ och att man kanske därför vill ha fe2+ efter varje reaktion så att en ny reaktion kan starta efteråt? 

mag1 5362
Postad: 31 jul 19:52 Redigerad: 31 jul 20:10

Järnjoner inom biologi/biokemi har sällan andra oxidationstal än +2 och +3. Med Fe3+ krävs det ett väldigt starkt oxiationsmedel, som då skulle kunna ta en elektron. Men det finns inte några så starka oxidationsämnen i den reaktion du undrar över. Så ja, för att reaktionen skall ske måste det vara just Fe2+ i enzymet, och vid reaktionen oxideras denna jon till Fe3+.

Askorbinsyran kan agera bl.a. som antioxidant, och som ett ganska kraftfullt reduktionsämne - vilket är precis vad som krävs för att efter reaktionen få Fe3+ att återigen bli Fe2+. Rollen är med andra ord att tillhandahålla den extra elektronen, som konsumeras under reaktionen. Man kan likna det med att Fe2+ lånar ut en av sina elektroner under reaktionen, och får tillbaka en ny ifrån askorbinsyran efter reaktionen, vilket är ett exempel på en s.k. regenerering av ett enzym.

Svara Avbryt
Close