1 svar
238 visningar
theg0d321 är nöjd med hjälpen
theg0d321 628
Postad: 30 sep 2021 21:03 Redigerad: 30 sep 2021 21:05

Xylem

Hej

I min lärobok står det att "Vid en luftfuktighet på 50% är vattenpotentialen i atmosfären -100 MPa, vilket gör att vatten hela tiden avdunstar från bladen ut i atmosfären. Avdunstning är alltså det som driver transporten av vatten i växten. Processen kallas evapotranspiration och flödet av vatten upp i växten brukar kallas transpirationsströmmen."

Jag förstår inte den första meningen, alltså varför vatten avdunstar från bladen.

Min första gissning var att vattenavdunstningen beror på att vattenpotentialen är högre i bladen än i den omgivande luften, vilket gör att vatten diffunderar ut ur bladen via osmos. Men det låter orimligt, eftersom det sker fotosyntes i bladen vilket ger upphov till höga halter sackaros, som sänker vattenpotentialen i bladen

mag1 Online 8926
Postad: 30 sep 2021 22:38

Ja det är skillnaden i vattenpotential som leder till evotranspirationen. Vattenpotentialen är m.a.o. högre  vid växtens stomatöppning än i den omkringliggande luften - därför rör sig vatten i gasfas från växten ut i luften och evaporationen sker. I samband med att vatten i gasfas transporteras bort, kan mer vatten dunsta från cellerna i stomata, och det ger ett flöde av vatten går från: flytande vatten i växtens celler (avdunstning) => vattenånga precis i stomataöppningen => flöde av vattenånga till den omkringliggande luften (som har lägre vattenpotential/relativ luftfuktighet).

Det stämmer att koncentrationen av f.f.a. glukos ökar, som ett resultat av fotosyntesen, men det vatten som evaporerar från bladens stomata ersätts hela tiden med nytt vatten från växtens rötter via xylemet. Så även om glukosen skulle attrahera/binda mer vatten är det inte den vattenmängden som dunstar.

Svara Avbryt
Close