5 svar
6959 visningar
sidrahusseini23 128 – Avstängd
Postad: 1 apr 2019 19:25 Redigerad: 1 apr 2019 20:22

Ytspänning

Hej allihopa! Vad är ytspänning? Jag har sökt upp på Internet men alla källor säger lite olika saker och har svårt att veta vilken källa jag ska använda, fattar inte heller vad som står, på exempelvis naturvetenskap ort hemsidan så står det att det här att göra med polär och sånt där men i Wikipedia står det inte om det, jag vet vad ytspänning är men kan bara förklara det på basic e nivå,skulle därför vilja ha hjälp att förklara ytspänning på a nivå, det jag vet är att det bildas en seg hinna på vattenytan som till exempel gör att vattendroppe blir rundad, mer än så kan jag inte förklara är tacksam för all hjälp jag får (:

Smaragdalena 78170 – Lärare
Postad: 1 apr 2019 20:19

sidrahusseini23, med tanke på att du skrivit i dina andra trådar att du vill ha hjälp inför nationella provet i Ke för åk 9 borde du ite försöka ge sken av att du vill ha svar påKe1-nivå eftersom du inte behärskar begreppen i den kursen. Jag flyttar dina båda trådar till Ke åk9 där de hör hemma. /moderator

Smaragdalena 78170 – Lärare
Postad: 1 apr 2019 20:32

Här är texten om ytspänning från Naturvetenskap.org. Vad är det i den som du inte förstår?

En mycket fascinerande egenskap hos vatten är den så kallade ytspänningen, som uppstår vid gränsen mellan vatten och luft. Den har att göra med att vattmolekyler är väldigt polära, och därför kan skapa starka bindningar till varandra. Samtidigt kan de inte alls kan skapa lika starka bindningar till gasmolekylerna i luften (N2, O2 osv.) eftersom dessa är väldigt opolära. För att bilda så många starka bindningar som möjligt försöker vattenmolekylerna därför att få kontaktytan med luften att bli så liten som möjligt.

Detta fenomen gör att vattnet får som en slags elastisk hinna på sin yta, som gör motstånd mot att släppa in ämnen i vattnet som är mindre polära än vattenmolekylerna själva.

Det är tack vare detta som små och lätta djur (som vattenskräddaren på bilden) med opolära ämnen på sina ben kan gå på vattnet. Om skräddaren skulle sjunka skulle de opolära benen komma i kontakt med vattnet och störa vattenmolekylernas starka bindningar till varandra – och det vill vattnet till varje pris undvika. Är skräddaren är tillräckligt lätt och har tillräckligt opolära ben kan alltså ytspänningen motverka tyngdkraften på skräddaren och hålla den flytande.

Du kan också lägga lätta saker såsom ett gem, på en vattenyta om du är försiktig tack vare ytspänningen. Men att till exempel båtar flyter i vatten beror i stället på något som kallas Arkimedes princip – och det är något som vi kemister lämnar över till fysikerna att förklara.

Vattnets höga ytspänning leder också till kapillärkraften. Med hjälp av den kan vatten ”klättra” uppåt i mycket smala rör – så kallade kapillärer – om rörens yta är tillräckligt polär. Detta är en av flera kemiska och fysikaliska fenomen som växter utnyttjar när de leder vatten från rötterna till sina högre delar.

Det är dock inte bara vatten som har ytspänning. Fenomenet finns mer eller mindre hos alla vätskor. Men hos vatten är den särskilt stor, mycket på grund av de starka krafterna som håller ihop vattenmolekyler. Vi kan dock ”störa” denna förmåga genom att exempelvis tillsätta ett par droppar diskmedel. De stora, klumpiga molekylerna från diskmedlet lägger sig mellan vattenmolekylerna, som får svårare att uppräthålla den höga ytspänningen. Plötsligt blir det med ens omöjligt att till exempel lägga ett gem på vattenytan.

sidrahusseini23 128 – Avstängd
Postad: 1 apr 2019 20:48 Redigerad: 1 apr 2019 20:51

Vad betyder vattmolekyler, är det en annat ämne eller är det samma sak som vattenmolekyler? Är det som står där sant? 

Smaragdalena 78170 – Lärare
Postad: 1 apr 2019 21:13 Redigerad: 1 apr 2019 21:18

Vattmolekyler är en felskrivning av vattenmolekyler. Ja, jag tycker beskrivningen är korrekt. Är den på rätt nivå för dig?

sidrahusseini23 128 – Avstängd
Postad: 1 apr 2019 22:25

Aha okej tack så mycket jag förstår texten det är en bra nivå för mig (:

Svara Avbryt
Close