1 svar
18 visningar
AntonJR04 är nöjd med hjälpen
AntonJR04 20
Postad: 22 jan 2021

Ytspännings styrka

Vad avgör styrkan på ytspänning? Är det styrkan på de intermolekylära  ?

Teraeagle 12563 – Moderator
Postad: 22 jan 2021 Redigerad: 22 jan 2021

Ja, typ. Det beror på styrkeförhållandet mellan kohesion (likadana partiklar binder till varandra) och adhesion (olika partiklar binder till varandra). I en vattendroppe som ligger på en fet yta finns kohesion inne i droppen och adhesion mellan droppen och underlaget samt droppen och omgivande luft. Vattenmolekylerna binder väldigt dåligt till fettmolekylerna så droppen försöker minska kontaktytan mellan underlaget och sig själv, vilket då gör den väldigt klotformad. Det betyder att vatten har hög ytspänning mot underlaget.

Om man istället har en droppe av heptan så är det inte lika stor skillnad i bindningsstyrka mellan heptans egna molekyler och fettmolekylerna. Det betyder att kontaktytan mellan droppen och underlaget blir större jämfört med hos vattendroppen. Heptandroppen flyter ut mer och har lägre ytspänning mot underlaget än vattnet.

Normalt pratar man ju om ytspänning mellan en vätskeyta och omgivande luft, men det är samma sak som gäller där. Vid högre ytspänning innebär det att vätskans molekyler binder starkare till varandra än till luftens molekyler.

Svara Avbryt
Close