5 svar
43 visningar
niva11 är nöjd med hjälpen!
niva11 72
Postad: 12 jan 2019

2: a världskriget

Hur kom Hitler att driva Europa i krig steg för steg under 1930-talets slut?? och vad  menas med begreppet “Anschluss”??

Hur har du tänkt själv? Det står i Pluggakutens regler att du skall visa hur du har försökt själv och hur långt du har kommit.

De här frågorna hör så pass nära ihop, att du inte behöver starta en tråd om varje fråga.  /moderator

niva11 72
Postad: 12 jan 2019

Jag har skrivit att han började sträva efter att alla tyskdominerande områden skulle förenas och bli ett stortyskland och på det viset kunde han driva det. Är faktiskt osäker på mitt svar. 

Jag förstår inte riktigt formuleringen "Hur kom Hitler att driva Europa krig steg för steg". Men Ja Hitler annekterade ju fler och fler områden under 1930-talets slut och hade planer på att skapa ett stort tyskt rike genom att ta över fler och fler områden. Det är klart att andra länder i Europa då blir oroliga och vill stoppa denna framfart och det är väl det man skulle kunna kalla för att det drevs mot ett krig, även om andra aktörer också spelade in.

Anschluss är det tyska ordet för "anslutning" och brukar beteckna Tysklands annektering av Österrike som gick väldigt fridfullt till. Tyskland ansåg Österrike närmast som en jämlike och att Österrikes folk var en del av det tyska folket och Österrike anslöt sig helt enkelt villkorslöst ganska frivilligt till Tyskland och blev en del av det tyska riket 1938. Enkelt förklarat i alla fall även om de bakomliggande förklaringarna är fler. Mer att läsa finns här: https://sv.wikipedia.org/wiki/Anschluss

Det är lite fascinerande att musikalen Sound of Music utspelar sig under precis de dagarna, när Österrike anslöt sig till Tyskland. Det spelar stor roll i handlingen.

Ingemar 331
Postad: 12 jan 2019 Redigerad: 12 jan 2019
niva11 skrev:

Hur kom Hitler att driva Europa i krig steg för steg under 1930-talets slut?? och vad  menas med begreppet “Anschluss”??

 Landvinningarna är:

35 Saar, genom folkomröstning 15 år efter Versaillesfreden tillfälligt gav det till Frankrike

36 Rhenlandet, som inte fick besättas med trupper egentligen, enligt Versaillesfördraget

38 Anschluss med Österrike, vilket var förbjudet enligt Versaillesfördraget, och Sudetenland (Sudettyskland) i Tjeckien

39 Tjeckien, Slovakien + attacken på Polen

Jag undervisar min år 8 om andra världskriget just nu. Klickar du på länken och tittar på bildspelet för lektion 24 "Vägen till kriget" hittar du ett bildspel med just det du frågar om.

https://sites.google.com/edu.stenungsund.se/andra-vrldskriget-vt19-planeri/startsida

Svara Avbryt
Close