6 svar
64 visningar
Manoel 23
Postad: 2 dec 2019

(-5)^7 utan paranteser blir fel

Hej,

Jag har försökt lösa (-5)7 genom att tänka mig att jag tar bort alla paranteser och när man tar bort en parantes så blir det som är minus positivt istället (såhär: 5×5×5×5×5×5×5). Fast det är alltså fel och jag förstår inte varför jag inte kan ta bort samtliga paranteser och göra talen positiva bara?

ConnyN 1064
Postad: 2 dec 2019

Om du tänker så här:

(-2)(-2)=4(-2)(-2)(-2)=-8  

Ser du ett samband då?

Manoel 23
Postad: 2 dec 2019
ConnyN skrev:

Om du tänker så här:

(-2)(-2)=4(-2)(-2)(-2)=-8  

Ser du ett samband då?

Ja. Det är att ojämnt antal negativa tal multiplicerade med varandra ger negativt svar medan jämnt antal ger positivt svar. Fast det verkar som att man inte kan ta bort paranteser när det är bara ett negativt tal och göra talet jämnt. Eller hur?

Manoel 23
Postad: 2 dec 2019
Manoel skrev:
ConnyN skrev:

Om du tänker så här:

(-2)(-2)=4(-2)(-2)(-2)=-8  

Ser du ett samband då?

Ja. Det är att ojämnt antal negativa tal multiplicerade med varandra ger negativt svar medan jämnt antal ger positivt svar. Fast det verkar som att man inte kan ta bort paranteser när det är bara ett negativt tal och göra talet jämnt. Eller hur? Fast det går bra när man har t.ex. flera x och algebra.

Yngve 13430 – Mattecentrum-volontär
Postad: 2 dec 2019 Redigerad: 2 dec 2019
Manoel skrev:

[...]

Fast det verkar som att man inte kan ta bort paranteser när det är bara ett negativt tal och göra talet jämnt. Eller hur? Fast det går bra när man har t.ex. flera x och algebra.

Jag förstår inte vad du menar med att "ta bort paranteser när det är bara ett negativt tal och göra talet jämnt".

Jag förstår inte heller vad du tänker på när du skriver att "det går bra när man har t.ex. flera x och algebra". 

Kan du visa med ett eller ett par exempel?

-------

Enligt prioriteringsreglerna så gäller att (-3)2=(-3)(-3)=9(-3)^2=(-3)(-3)=9 men att -32=-(32)=-9-3^2=-(3^2)=-9.

På samma sätt gäller att (-2)3=(-2)(-2)(-2)=-8(-2)^3=(-2)(-2)(-2)=-8 och att -23=-(23)=-8-2^3=-(2^3)=-8.

Manoel 23
Postad: 2 dec 2019

Okej. Så (2x - 32) är samma sak som 2x + 32 i en ekvation. Eller -(2x + 32) är samma sak som -2x -32. Så därför tänkte jag att (-5) är samma sak som 5.
Fast den där prioriteringsregeln fattar jag nu. Först kommer potensen sen får man göra svaret negativt.

Laguna 6622
Postad: 2 dec 2019
Manoel skrev:

Okej. Så (2x - 32) är samma sak som 2x + 32 i en ekvation. Eller -(2x + 32) är samma sak som -2x -32. Så därför tänkte jag att (-5) är samma sak som 5.
Fast den där prioriteringsregeln fattar jag nu. Först kommer potensen sen får man göra svaret negativt.

-(2x + 32) = -2x -32, det stämmer.

Men (2x - 32) är inte samma som 2x + 32.

Om du tar ut småbitar ur ett uttryck utan att ta med det som står runtomkring så kanske du får fram sådana där skenbara regler.

Svara Avbryt
Close