3 svar
76 visningar
Charlotte är nöjd med hjälpen
Charlotte 2 – Fd. Medlem
Postad: 18 okt 2020 14:58

ädel metallspik i jonlösning med oädla metalljoner

Hej,

Vad händer när man sätter en ädel metallspik i en jonlösning med oädla metalljoner? Jag vet vad som händer om man sätter en oädel metallspik i en jonlösning med ädla metalljoner - en oädla metallspiken oxiderar och de ädla metalljonerna reducerar. Den oädla metallspiken korroderar och rostar och löses så småningom upp. Men min fråga är vad som händer när det är tvärtom - ädel metallspik i jonlösning med oädla metalljoner. Tusen tack på förhand.

Smaragdalena Online 78411 – Lärare
Postad: 18 okt 2020 17:46

Välkommen till Pluggakuten!

Svar: Absolut ingenting.

Teraeagle 20229 – Moderator
Postad: 18 okt 2020 17:48

Det beror på vad du menar med ”ädel metallspik”. Om du utsätter en ädelmetall som silver, guld eller platina för något sådant kommer det inte att hända något överhuvudtaget. Om du menar en metall som är ädlare än metallen i lösning blir det lite knepigare.

Om metallen kan reagera med luften och rosta, kommer den att rosta snabbare i en sådan situation. Om du lägger en järnspik i en lösning av natriumklorid rostar den snabbare än om du hade lagt den i rent vatten. Natrium är ju en mindre ädel metall än järn (att det är just natrium är oviktigt, det hade funkat med vilket annat salt som helst).  

Charlotte 2 – Fd. Medlem
Postad: 19 okt 2020 07:15

Tack för era svar!

Svara Avbryt
Close