4 svar
80 visningar
Caje är nöjd med hjälpen!
Caje 5
Postad: 15 jan 2020

Adverbial

Hej!

 

Finns det något adverbial eller en adverbialfras i min text?

mina förslag: mycke mat, i buskarna, till polisen, med hunden, inte kan (fast det står omvänt)

 

Det var en gång en hund. Som heter Robert han älskade mäniskor. Han brukade äta mycke mat. Hans favorit mat var korv. Han kan äta hur många korvar som hälst. 

Han både med våra familjer men en gång rumde hunden. Jag tappa bandet sen rumde han jag sprang efter honom. Sen tappa jag bort honom. Sen hitta en man hunden. Han jömde sig i buskarna. Manen tog hunden till polisen. Manen sa till polisen att han hitta hunden i buskarna. Sen sa polisen att dem kan inte göra nonting med hunden. Sen tog manen hem hunden. Manen dusade hunden och matade hunden sen sovde hunden på ett sekund. 

Hej!

Först och främst måste man vara noga med att skilja mellan begreppen:

adverb(ordklass)

adverbial(satsdel)

adverbfras(fras)

 

För att börja med adverbial(satsdel). Jag brukar säga att adverbial är det svåraste att hitta och när man tagit ut alla andra satsdelar så är det som är över troligtvis adverbial? ;) . De svarar bland annat på frågan hur? när? var? någonsting sker. Det är alltså beroende av sammanhanget. "mycket mat" svarar snarare på frågan Vad han brukar äta? Det är inget adverbial. "i buskarna", "med hunden", "till polisen" anger var, hur eller vart saker sker, så ja dessa är adverbial. "inte" blir ett satsadverbial som negerar en sats men verbet "kan" är del av ett predikat.

 

När det gäller ADVERBFRASER (ej adverbialfraser, så finns inet som heter) så måste dessa fraser ha ett adverb som huvudord. Om ingte adverb finns i frasen så kan det inte vara en adverbfras.

Som du ser så ionnehåller exempelvis "i buskarna" och "till polisen" inga adverb(utan prepositioner och substantiv) så de kan inte vara adverbfraser även om de i satslösningen är adverbial. De är ju nämligen prepositionsfraser.

För att veta om vi har några adverbfraser så måste man först fråga sig om texten har några adverb?

inte är exempelvis ett adverb så "inte" blir en ytterst kort adverbfras. helst är också ett adverb och utgör en egen adverbfras.

Caje 5
Postad: 15 jan 2020

Glasklart! Supertack! Du är kanon!

Min absolut sista fråga på detta...lovar...

Sen sa polisen att dem kan inte* göra nonting* med hunden.
Min fundering är vad som är bisats och huvudsats? Inte kommer före det finita verbet så är allt en bisats?

Detta är två olika satser vilket man kan se på för attt det finns två finita(böjda) verb, "sa" och "kan"

Sen sa polisen, att de inte kan göra någonting med hunden.

Det kursiverade är mycket riktigt en bisats.

Det fetstilade är dock en huvusats vilket man kan se genom att testa att sätta in "inte" i den satsen, vilket i så fall skulle hamna efter verbet sa.

Caje 5
Postad: 15 jan 2020

TACK!

Svara Avbryt
Close