7 svar
1317 visningar
mimi788732 är nöjd med hjälpen
mimi788732 49
Postad: 4 jan 2022 13:40

Aktiverat komplex

Vad är ett aktiverat komplex? 

Vad har du gjort själv för att ta reda på det? Vad står det i din lärobok? Vad står det i Wikipedia (engelska är nästan alltid bättre än svenska när det gäller kemi)? Vilka sökord har du googlat på?

mimi788732 49
Postad: 4 jan 2022 14:09

Jag vänder mig bara hit när jag inte hittat nån info.. min lärare har inskannat 55 sidor ur boken och i en av dem nämner den aktiverat komplex sedan står det se sida 7 men jag har inte tillgång till denna sida. Sedan hittade jag indo på nätet men fattade nada,så kan du svara på frågan? 

Har du gjort det mest naturliga, d vs läst vad det står i Wikipedia? När du har gjort det: Vad är det du inte förstår?

mimi788732 49
Postad: 4 jan 2022 14:42

Asså snälla är det så svårt att svara på frågan, jag fattar inget från wikipedia inte ett enda ord. 

Här är texten från svenska Wikipedia:

Övergångstillstånd kallas den konfiguration av atomkärnor och elektroner som har den högsta energinivån längs en reaktionskoordinat. En molekyl som passerar ett övergångstillstånd befinner sig där en ytterst kort tid, nämligen under en svängning. Storleksordningen för denna tidsperiod är 10−12 - 10−13 sekunder.

Ett övergångstillstånd beskriver geometri och laddningsfördelning, och finns inte i fysisk mening. Systemet, det vill säga den samling atomkärnor och elektroner, som har denna konfiguration kallas för aktiverat komplex. Termerna betyder strikt talat olika saker, men används ofta informellt på samma sätt.

För att beteckna att en strukturformel visar ett övergångstillstånd sätts strukturen inom hakparenteser, med ett dubbelkors utanför det övre högra hörnet. Storheter som beskriver ett övergångstillstånd eller aktiverat komplex har ett upphöjt dubbelkors intill storhetssymbolen, till exempel ΔH‡ för aktiveringsentalpi. I 3:e utgåvan av IUPAC:s Quantities, Units and Symbols in Physical Chemistry används ej lika med-tecknet (≠) som en alternativ symbol i detta sammanhang.[1]

Energiskillnaden mellan ett grundtillstånd och övergångstillstånd kallas aktiveringsenergi.

Det var inte den lättaste förklaringen! Här är ett försök till något lite lättare:

Alla reaktioner som skulle kunna hända händer inte i verkligheten, till exempel "borde" papper plus luftens syre reagera med varandra så att det bildas koldioxid och vatten (och kanske lite annat skräp också) eftersom detta är en exoterm reaktion, men som tur är sker inte detta vid rumstemperatur. Om man tillför tillräckligt mycket energi (t ex värmen från en tändsticka) så börjar pappret brinna. Den energi som behöver tillföras kallas aktiveringsenergi. Man kan se reaktionen som en koordinat, där man börjar med reaktanterna i origo och slutar med produkterna. Då skulle man kunna pricka in energin hos de reagerande atomerna på den andra axeln. Då börjar i origo, och när man tillför energi går reaktionen åt höger. En bit bort kommer reaktionen att ske, och energin dalar till en nivå som är lägre än ursprungsenergin (om det är en exoterm reaktion). Det arrangemanget som det är just på toppen av kurvan är det aktiverade komplexet.

Var det mer begripligt?

mimi788732 49
Postad: 4 jan 2022 15:19

Vänta så det aktiverade komplexet är på topp när aktiveringsenergin tillförts och när reaktionen just håller på att bryta ifrån sig en atom för att substituera med en annan, men det har inte skett än utan det håller på att ske? 

När man tillför aktiveringsenergi till reaktanterna, då bildas det ett aktiverat komplex som faller sönder till produkterna. Jag tror att du säger samma sak, men använder andra ord.

Svara Avbryt
Close