elian04 är nöjd med hjälpen
elian04 2
Postad: 14 jun 16:34

Aktörsperspektiv och Strukturperspektiv

Jag jobbar med ett projekt där jag ska tolka Ukrainska kriget ur ett aktörsperspektiv och ett strukturperspektiv, jag har skrivit om orsakerna av kriget och hur putins och Zelenskyjs bild har ändrats sen kriget. 

jag har ännu inte tagit med aktörsperspektiv och ett strukturperspektivs, så jag undrar kan någon hjälpa mig  och få i den i min text. jag kan sicka mitt dokument som jag har skrivit.

Jonto 7182 – Moderator
Postad: 14 jun 19:02

Jag tror du faktiskt redan delvis använt ett struktur- och aktörsperspektiv, bara att du inte nämnt orden och förstått att du gjort det. Putin och Zelenskyj är ju två tydliga aktörer. När du beskriver hur de agerat och på vilket sätt deras agerande har påverkat kriget och att det startar och fortgår. Då har du ett aktörsperspektiv. Innan du går in på personerna så skriv. "Ur ett aktörsperspektiv kan man diskutera Ryssland president Putin och Ukrainas president Zelenskyj och hur deras agerande påverkat uppkomsten och fortskridningen av kriget....". Och sen kommer din redogörelse.

Strukturperspektiv är lite det som jag kanske tänker att du har skrivit om när du säger att du har skrivit om orsakerna till kriget. Strukturperspektiv kan vara att ta upp historiska, geografiska, kulturella eller sociala orsaker. Att exempelvis Ukraina närmat sig Väst och Nato, vilket Ryssland ogillar, att det finns en historia från sovjettiden där Ukraina tillhört Ryssland, att det finns många rysktalande och ryssar i Ukraina och att Ryssland inte är en fungerande demokrati. Du kommer nog hitta att du har med strukturella orsaker. Då man kan skriva innan "Utifrån ett strukturperspektiv finns några olika omständigheter och orsaker att diskutera som kan ha bidragit till kriget...."

Svara Avbryt
Close