22 svar
197 visningar
Linnea112 är nöjd med hjälpen!
Linnea112 29
Postad: 3 mar 2020

Akut är det någon som läst boken Björnstad

Hej är det någon som läst boken björnstad?

Jag behöver hjälp med att hitta citat om identitet och utanförskap

Har du boken? Har du läst den?

Linnea112 29
Postad: 3 mar 2020

Ja jag har den och har inte läst ut den men behöver verkligen hjälp 

Jag tror tyvärr det blir svårt att hitta någon här på PA som har läst boken och dessutom har den bredvid sig.

I det du har läst, kan du tänka på några scener där det fanns någon som kände sig utanför eller inte fick vara delaktig? Kan du tänka på någon scen där man tydligt fick se hur det fanns en identitet där man kände samhörighet med varandra?

I så fall kan du ju försöka hitta tillbaka till dessa scener och hitta något bra citat.

Jonto skrev:

Jag tror tyvärr det blir svårt att hitta någon här på PA som har läst boken och dessutom har den bredvid sig.

😅

Intressant nog råkar jag ha den boken till förfogande... :)

Vad det gäller citat, börja med vad boken i stort. Vad handlar den om? Vad händer i boken, och varför? Hur uttrycks identitet i boken, och i vilka sammanhang? Vilket utanförskap porträtteras i boken?

Linnea112 29
Postad: 3 mar 2020

Vad menas med citat om identitet?

Linnea112 29
Postad: 3 mar 2020

Skulle du kunna hjälpa mig 

Smutstvätt Online 11548 – Moderator
Postad: 3 mar 2020 Redigerad: 3 mar 2020

Bumpa inte din tråd inom 24 timmar efter trådens senaste inlägg. Att bumpa innebär att skriva ett inlägg utan innehåll eller som inte bidrar till tråden. /Smutstvätt, moderator 


"Citat om identitet" = citat från boken som handlar om utveckling av identitet hos karaktärer, stad, eller liknande. :)

Ingemar 517
Postad: 3 mar 2020 Redigerad: 3 mar 2020
Linnea112 skrev:

Hej är det någon som läst boken björnstad?

Jag behöver hjälp med att hitta citat om identitet och utanförskap

Boken formligen kryllar av citat. Här har du direktcitat som beskriver några ur bokens persongalleri så kan du själv plocka ut det du anser beskriver deras identitet.

Visa spoiler

Amat
Han har alltid varit kortast i alla lag, aldrig haft muskler som de andra spelarna, aldrig skjutit lika hårt. Men ingen i den här stan fångar honom. Ingen i något lag han någonsin mött har varit lika snabb. Han kan inte förklara det, men han förmodar att det fungerar likadant som när en del människor tittar på en fiol och bara ser en hög plankor och skruvar medan andra människor ser musik. Skridskorna har aldrig känts främmande för hans kropp, tvärtom, det är när han kör ner fötterna i vanliga skor som det känns som när sjömän stiger i land.

 

Ana

Ana var en tornado. En hundrakantig kloss i ett samhälle där alla skulle passa i runda hål. De var tio år när hon lärde Maya skjuta med jaktgevär, Maya minns att Anas pappa alltid gömde reservnyckeln till vapenskåpet i en låda högst upp på ett skåp längst in i den mögeldoftande källaren. Lådan var utöver nycklar och ett par spritflaskor även full av porrtidningar. Maya stirrade chockat på dem, Ana såg det och ryckte bara på axlarna: ”Pappa fattar inte hur internet funkar.” De sköt i skogen tills ammunitionen tog slut. Då täljde Ana, som alltid bar kniv, svärd åt dem och så fäktades de bland träden tills det blev mörkt.

 

Kevin

Han var två och ett halvt när han åkte skridskor första gången, tre när han fick sin första klubba, när han var fyra var han överlägsen femåringarna, när han var fem var han bättre än sjuåringarna. Vintern när han fyllde sju förfrös han ansiktet så illa att om man står nära honom kan man fortfarande se de små vita fläckarna över hans kindben. 

 


Benji (Benjamin)

Hon är ensamstående mamma med tre döttrar men det är den här sjuttonåriga pojken som hon mest av allt bekymrar sig för i världen. En pojke som oroar sig för lite för framtiden, och plågas för mycket av det förflutna, inget gör en mor mer beklämd. Hennes lilla Benjamin, som är alldeles för lätt för flickorna i Björnstad att förälska sig i. Pojken med det vackraste ansiktet, de sorgsnaste ögonen och det vildaste hjärta de sett. Hans mamma vet, för hon gifte sig med en man som såg precis likadan ut, och inget annat än problem väntar på den sorten.

 

Miras arbetskamrat

Tanken avbryts av kollegan, Miras bästa vän och hennes penicillin mot sjukdomen uttråkning:

   – Jag har aldrig varit såhär bakfull. Min mun smakar taxarsle. Såg du mig slicka på något igår kväll?

    – Jag var inte med dig igår kväll, ler Mira.

    – Inte? Är du säker? Det var after work. Väl? Var inte du med? Var det inte after work? mumlar kollegan och slänger sig i en stol. 

   Hon är nästan en och nittio lång, bär varenda centimeter som en självklarhet, istället för att försöka krympa inför ängsliga män på kontoret dyker hon upp i blodröda skor med arméknivsvassa klackar höga som kubanska cigarrer. Hon är en serietidningsritarfantasi, ingen dominerar ett rum som hon. Eller en efterfest.

 

Ramona, som äger puben “Pälsen”
Peter ser henne på långt håll. Hon väntar in honom.

   – Letar herrn efter nåt? frågar Ramona.

   Hon har blivit äldre, men hon är som sin pub: alltid densamma. De som inte gillar att Pälsen ger stans ligister en fristad på kvällarna pratar om henne som en obehaglig tant med sociala fobier på god väg att förlora förståndet, men även om Peter sällan träffar henne numera känns det fortfarande som att komma hem efter en lång resa varje gång han gör det.

Linnea112 29
Postad: 3 mar 2020

Kan detta vara ett citat om relation "Ingen har satsat mer på sin sons idrott, ingen har sponsrat klubben med större belopp än pappans företag, och ändå har Benji inte sett Kevins föräldrar på en läktare fler gånger än han skulle kunna räkna på en hand, Benji frågade sin kompis men Kevin svarade "de är ointresserade av hockey". 

Ja men du får ju förklara hur. I Kevins relation till sina föräldrar så verkar de inte vara så engagerade i sonens sport och ställer inte upp genom att komma och titta på hans matcher, vilket han kanske velat. Det säger något om deras relation till varandra.

Linnea112 29
Postad: 3 mar 2020 Redigerad: 3 mar 2020

Tack

Det citatet handlar om lagsammanhållning, om att hålla ihop och känna ansvar gentemot varandra. Kan ha med både identitet och relation att göra.

De citat du tagit upp kan passa, men det beror på vad du ska ha citaten till. Vad ska du göra med dem? Ska du skriva en bokanalys? Börja i stort, vad handlar boken om? Vad händer i boken och hur påverkar detta karaktärerna?

Linnea112 29
Postad: 3 mar 2020

Hur kan de citatet ha med identitet att göra förlåt men fattar inte citat om identitet 

Linnea112 29
Postad: 3 mar 2020

Jag ska skriva en bokanalys om relationer

Linnea112 29
Postad: 3 mar 2020

Jag behöver ha citat om relationer och identitet och utanförskap ska diskutera om dessa

Linnea112 29
Postad: 4 mar 2020

Amat har alltid varit kortast i alla lag, aldrig haft muskler som de andra spelarna, aldrig skjutit lika hårt. Men ingen i den här stan fångar honom. Ingen i något lag han någonsin mött har varit lika snabb. Han kan inte förklara det, men han förmodar att det”fungerar likadant som när en del människor tittar på en fiol och bara ser en hög plankor och skruvar medan andra människor ser musik. Skridskorna har aldrig känts främmande för hans kropp, tvärtom, det är när han kör ner fötterna i vanliga skor som det känns som när sjömän stiger i land.


Hon är ensamstående mamma med tre döttrar men det är den här sjuttonåriga pojken som hon mest av allt bekymrar sig för i världen. En pojke som oroar sig för lite för framtiden, och plågas för mycket av det förflutna, inget gör en mor mer beklämd. Hennes lilla Benjamin, som är alldeles för lätt för flickorna i Björnstad att förälska sig i. Pojken med det vackraste ansiktet, de sorgsnaste ögonen och det vildaste hjärta de sett. Hans mamma vet, för hon gifte sig med en man som såg precis likadan ut, och inget annat än problem väntar på den sorten”.

 

 

 

Hur kan man reflektera om dessa identitets citat?

Det är två intressanta citat, särskilt det första, men för att kunna reflektera kring bokens relationer behöver du nog definiera vilka relationer du ska diskutera. Ska du diskutera huvudpersonernas relationer till varandra? Ska du diskutera Björnstads relation till hockey? Huvudpersonernas relation till hockey? Huvudpersonernas relationer till sina föräldrar och andra sidokaraktärer? 

Du har fortfarande inte svarat på min fråga: Vad handlar boken om? Vad är det som händer i boken? Hur påverkar detta huvudpersonernas relationer till varandra? Björnstad är proppfull av relationer, och dessa relationer som kommer att testas av bokens händelser. Börja med att undersöka vilka relationer som finns och vad som händer, för att få en överblick.


Psst, du kan redigera dina inlägg i upp till två timmar efter att du postat dem, så blir det inte lika fullt av inlägg i tråden. /Smutstvätt, moderator

Linnea112 29
Postad: 4 mar 2020 Redigerad: 4 mar 2020

Just nu ska jag ha reflektioner om de två identitet citaten jag skrev vad man tänker när man läser de 

Ska du välja två citat, som du skrev i början av tråden, eller har du fått två citat du ska reflektera kring, som du skrev nyss? 

Du har fortfarande inte svarat på mina frågor. De är till för att hjälpa dig få en överblick och bättre förståelse för citaten. 

Vad handlar boken om? Vad är det som händer i boken? Hur påverkar detta huvudpersonernas relationer till varandra? Björnstad är proppfull av relationer, och dessa relationer som kommer att testas av bokens händelser. Börja med att undersöka vilka relationer som finns och vad som händer, för att få en överblick.

Besvara dessa frågor, så kommer det att bli lättare att förstå bokens karaktärer och deras utveckling. 

Linnea112 29
Postad: 4 mar 2020

Man ska skriva en text kort text på 500 ord om relationer i boken typ en insändare

Okej, då har vi uppgiften klar för oss.

Vad handlar boken om? Vad är det som händer i boken? Hur påverkar detta huvudpersonernas relationer till varandra? Björnstad är proppfull av relationer, och dessa relationer som kommer att testas av bokens händelser. Börja med att undersöka vilka relationer som finns och vad som händer, för att få en överblick.

Svara Avbryt
Close