4 svar
34 visningar
hejhej10 6
Postad: 20 maj 2020 Redigerad: 20 maj 2020

Publicistiska regler

Utgå från de publicistiska reglerna som du finner i läroboken under rubriken "Regler och förutsättningar för svenska medier". Leta reda på två tidningsartiklar på nätet. Du kan välja kvälls- eller morgontidningar (exempelvis Aftonbladet eller Dagens Nyheter). Analysera en artikel du inte tycker bryter mot publicistiska regler och en som du tycker gör det. Varför bryter ibland pressen mot sina egna grundläggande regler kring etik och moral. Bifoga länkarna till artiklarna, detta görs enklast genom att du kopierar webbadresserna i webbläsarens adressfönster och klistrar in dem i svaret. Ledord: Ett diskuterande och reflekterande svar med en analys som förklarar hur detta påverkar samhället omkring oss.

Teraeagle Online 10119 – Moderator
Postad: 20 maj 2020 Redigerad: 20 maj 2020

Ta’tt lugnt! Du behöver inte skrika i rubriken, så jag har bytt ut den åt dig. Visa även hur du själv har försökt att lösa uppgiften. Det står i reglerna att du ska göra det och gör det troligare att du får hjälp med uppgiften.

/Mod

hejhej10 6
Postad: 20 maj 2020

Jag skriker inte? :) . Jag har inte påbörjat med uppgiften. Kollar istället efter någon som kanske har gjort den uppgiften och som kan hjälpa till lite istället! 

Har du gjort följande?

Leta reda på två tidningsartiklar på nätet. Du kan välja kvälls- eller morgontidningar (exempelvis Aftonbladet eller Dagens Nyheter).

Som Teraeagle skriver. Du måste ju först ha två artiklar att utgå ifrån.

Saker som kan bryta mot publicistiska regler:

Innehåller felaktigheter

Respekterar inte en persons integritet ex. skriver icke-relavanta saker om folks provatliv

Publicerat namn på en misstänkt person som kan vara oskyldig

Är partisk/tendensiös/vinklad och tar någon parts perspektiv

Bryter mot etiska regler, ex. röjer källor

Vilseleder genom manipulerade bilder eller citat som ej är korrekta

Här kan du hitta reglerna i detalj:https://sv.wikipedia.org/wiki/Pressens_publicitetsregler

Jag tror du kan hitta någon artikel som du tycker bryter mot detta och någon som inte gör det. Återkom sen och länka till dem så kan du få hjälp vidare.

Svara Avbryt
Close