2 svar
171 visningar
Tjockiskatt är nöjd med hjälpen!
Tjockiskatt 95
Postad: 17 jul 2019 Redigerad: 17 jul 2019

Allmäna råd om studieteknik

Jag ska börja på komvux nu i augusti. Kommer säker behöva plugga 4-6 timmar per dag ( matte) På vilka sätt/vilka strategier använder ni av studier? Typ hjälp material eller annat som man kanske inte ens tänker på att det finns. Tänker mer om ni vill dela med er av era personliga erfarenheter :) 

Nuförtiden finns både jättebra instruktionsvideor på youtube och sajter som typ khan academy som kan hjälpa en. Och matteboken.se och Pluggakuten såklart. Men mina standardråd brukar vara:

* Gör många uppgifter - "Repetition är kunskapens moder" har inte blivit ett slitet uttryck utan anledning

* Våga göra lite för svåra uppgifter - det är så du lär dig nya saker

* Tjuvkika inte i facit. Kör fast ett par gånger, ta en kopp kaffe, försök igen. Diskutera med en kompis. När du har kollat i facit är uppgiften "förbrukad", så gör inte det förrän som sita utväg (eller efter att du tycker att du kommit fram till rätt svar)

* Försök hitta någon att plugga med - det gör det både roligare och lättare att hålla disciplinen, och man lär sig massor av att diskutera sina lösningar

* Se till att vara fokuserad när du pluggar - bättre att köra korta intensiva pass än en hel dag när du sitter med mobilen i ena handen och tänker på annat. Ett bra knep kan vara att köra intensivt i 25 minuter, följt av 5 minuter paus. Ett par sådana vändor, en längre rast, och ett par sådana till, så får du massor gjort.

* Använd inte miniräknare om du inte måste. Passa på att öva upp huvudräkningen medan du sitter med uppgifterna - det hjälper dig både med matten som sådan och med den mattekunskap som du har allra mest nytta av i vanliga livet.

* Gå på Mattecentrums räknestugor. Vi finns i väldigt många städer, är helt gratis, och man kan få väldigt mycket hjälp.

ConnyN Online 1393
Postad: 18 jul 2019

Några saker som kan vara bra att tänka på kanske:

1) Om du tillhör oss som har lätt att tappa koncentrationen så rekommenderar jag att du antecknar på lektioner sådant som du uppfattar som viktigt. Det behöver sällan vara så många ord. En del av det hittar du efteråt ofta lätt i din lärobok.
Vissa lärare säger att du inte behöver anteckna för att du får allt på papper efteråt. Bry dig inte om det, anteckna i alla fall det hjälper minnet betydligt.

2) Läs igenom dina anteckningar vid hemkomst. Komplettera om du kommer på något mer.
Om du orkar och hinner så vinner du mycket på att läsa dina anteckningar på morgonen efter.

3) Har du möjlighet så repetera gärna inom en vecka. Finns det övningar eller exempel som du kan knyta till dina anteckningar så är även det en repetition.

4) I matten tjänar du mycket på att lyssna på genomgångar och anteckna. Läs också själv början på kapitlet och gå igenom övningsexemplen. Det är bland det jobbigaste som finns när man brinner av iver att börja med exemplen, men vinsten är enorm. Det är som att satsa en krona och få en tvåhundrakronorssedel tillbaka.

Lycka till!

Svara Avbryt
Close