2 svar
51 visningar
grrrreta är nöjd med hjälpen
grrrreta 10
Postad: 23 okt 20:30 Redigerad: 24 okt 19:14

Amerikanska revolutionen

Hej, jag har en samling med problem gällande amerikanska frihetskriget/revolutionen och franska revolutionen. Jag har ett prov om typ 3 dagar, och jag vill gärna ha rätt snabba svar. 

Vi har fått instuderingsfrågor, och en utav dem är; 

1. Hur ledde det amerikanska frihetskriget till skapandet av USA:s konstitution och de politiska institutionerna som formade landet?
😲😲😲
Jag har lite svårt för att tolka frågan, så tar gärna emot hjälp.  

En till fråga är om hur upplysningen påverkade den franska revolutionen.

Sedan kommer en stor del av provet att vara om att man ska jämföra revolutionerna; likheter, skillnader, och även likheter och skillnader mellan det politiska systemet som skapades efter respektive revolutionerna!!!! Jag vet lite, ex. som hur ekonomin, skatter påverkade men inte så mycket mer, och särskilt väldigt lite om jämförelserna om vad som hände efter revolutionerna. Tar som sagt VÄLDIGT gärna emot hjälp!

Frågan om hur frihetskriget ledde till skapandet av konstitutionen:

Först måste du ju ha koll på vad frihetskriget är. Frihetskriget är en del av amerikanska revolutionen där kolonierna krigade mot kolonialmakten Storbritannien för att de ville ha ökade rättigheter i form av självbestämmande, inte behöva betala höga skatter, makt att få påverka och vara med och besluta samt frihet från Storbritannien. Det handlar mycket om att de krävde rättigheter och demokrati. Kolonierna vann frihetskriget vilket ledde till att de blev fria från Storbritannien. Det innebär sock också att de var tvungna eller i all fall bestämde sig för att gå samman och bilda en ny nation/stat, det som senare blev USA. En nation måste ha en konstitution(viktigt begrepp!) som beskriver landets viktigaste lagar(grundlagarna) och hur landet ska styras. När man skapade konstitutionen så skapades den mycket utifrån det som kolonierna kämpat för i kriget om demokrati, friheter och rättigheter. 


Vad gäller att jämföra så bör du titta på:

* Vilka krav hade de som gjorde uppror i Frankrike/Amerika och vilket mål hade de? Fanns det krav/mål som var liknande? Fanns det krav/mål som var olika? Här kommer exempelvis skatter in, men även demokrati/självbestämmande

* Vad var orsaken till revolutionerna? Fanns det förutsättningar som var samma? Här kommer det du nämnde om ekonomin in.

* Vad blev konsekvenserna av revolutionerna? Lyckades båda, på vilket sätt? Finns det någon skillnad?

grrrreta 10
Postad: 25 okt 15:24

Ditt svar var väldigt hjälpsamt och svarade på många oklarheter, tack så jättemycket!🤩

Svara Avbryt
Close