4 svar
66 visningar
mikfem 116
Postad: 27 maj 2019

Anda världskriget konsekvenser

Efter andravärldskriget hände det väl att usa och sovjet fightades över vilken ideologi som var rätt vilket ledde till uppdelning av väst och öst berlin?. Jag kommer också ihåg att usa blev ett kraftigt land militärskt pga upprustningen under kalla kriget?. Men varför fanns det en spänning mellan sovjet och Segermakterna? . Är detta rätt? Har försökt googla men  hittar inga bra svar

Det är väl rätt med lite modifikation. Det fanns en ideologisk kamp mellan kommunism/socialism i öst och liberalism i väst men det var inte enbart detta som skapade en uppdelning utan det fanns andra intressemotsättningar också i det kalla kriget.

Uppdelningen av Öst-Västberlin var inte en konsekvens av ideologisk kamp. De allierade USA, Frankrike, Storbritannien och Sovjetunionen delade upp Tyskland som var deras byte i fyra sektorer där varje segermakt fick en zon. Då Berlin var en viktig stad som egentligen låg i Sovjetunionens del så valde man att även dela denne i fyra sektorer. Så Berlin delades naturligt som ett segerbyte. Sen under de kommande åren utvecklades de olika sekorerna i olika riktning. Väststaterna(GB, Fra, USA) implementerade liberalism i sina zoner och dessa slogs sedan ihop till Västtyskland(BRD) och Västberlin medan Sovjets sektor under ledning av Sovjet utvecklades till en kommunistisk stat Östtyskland(DDR) och Östberlin. 

Sovjetunionen var ju också en segermakt. Däremot hade de allierade(GB, Fra, USA) inte haft samma mål och inställning i kriget utan det enda som förenade dem var deras motstånd mot tyskarna som var deras gemensamma fiende under kriget. Att man inte kom överens och att det uppstod en spänning har säkert flera faktorer. En var såklart tanken om en maktbalans. Både Sovjetunionen och USA var två starka krigsmakter som gjorde anspråk på att vara dominerande i Europa och det fanns en rädsla och hot om att hamna i krig med varandra. Dels hade man olika planer på Europas framtid. Sovjet ville försöka  kontrollera Tyskland och få dem att betala stora skadestånd för att de inte skulle kunna bygga upp sig och komma tillbaka som en stark makt i Europa. USA, Storbritannien och Frankrike ville dock bygga upp Tyskland som en demokratisk och stark industristat som man senare kunde samarbeta med. Sovjetunionen och USA hade också olika förutsättningar och var ganska olika varandra och ideologi spelade naturligtvis en viss roll.

mikfem 116
Postad: 27 maj 2019

är detta sant för korea konflikten också?

Koreakonflikten är också en del av kalla kriget men har delvis andra faktorer som ligger till grund för konflikten

Alabama100 28
Postad: 28 maj 2019

Jag tror det är för att Usa hade mycket intutionellt försvår de kan de inte ansvara lika mycket för Ryssland amirelfrågor. 

Ryssland stormakt gav efterfrågade konsekenser både för marinerna och de klassificierade moderationern. Att USA skulle hamn ai krig med Ryssland är troligen sant eftersom de båda är stater som växer ur de komvuxuerade valuta ekonomin. Låt mig förklara lite bättre. Vladimir Putis är en stormakt ledare, med hans handlingare och sebariella dominerande arme vill han inte att USA ska komerisiella hans valuta för de komemr den kracha. Därför kommer Ryssland attacker USA för att Putin anser de inte se en triologisk stat utan vill ha all makt för sig själv.

Svara Avbryt
Close