4 svar
88 visningar
mikfem 60
Postad: 20 feb 2019

Andra världskriget

Var kalla kriget en konsekvens av andra världskriget? Att berlin delades in in öst och väst berlin osv

Jag skulle kanske snarare säga att Kalla Kriget är en konsekvens av andra världskrigets slut och fredsuppgörelsen därefter. Delningen av Berlin är ett exempel på detta men det finns fler såklart.

Segermakterna var Storbritannien, Frankrike och  USA(Trippelentanten) och Sovjetunionen som delade upp vinsterna och områden mellan sig. De var dock egentligen inte allierade med varandra utan hade olika mål och bara gemensamma fiender. Därför utvecklades dessa i olika riktning och det uppstod två olika sidor och ideologier som man även använde i uppbyggandet av de stater som man fått efter krigsslutet ex. Västtyskland och DDR(Östtyskland) 

Furkan 16
Postad: 2 mar 2019

Kalla kriget handlar om hur två ideologier (kapitalism och kommunism) tävlade om att ha mest inflytande över världen för att kunna komma åt resurser och strategiska måla. kommunismen uppstod efter första världskriget och hade redan haft sitt inflyttande på andra länder, men som man märker så börjar USA som var kapitalister att "tävla" mot sina nya konkurrenter om inflytande och resurser. Att säga att andra världskriget var huvudsakligen orsaken till att kalla kriget började är förmodligen inte riktigt rätt att säga, men det kan definitivt ha varit en drivande faktor efter att sovjet började ta över europeiska länder (Östtyskland exempelvis). 

Taylor 533
Postad: 2 mar 2019

En annan faktor var att CCCP gick stärkt (!) (både ideologiskt och militärt) ur andra världskriget.

Okänt 9
Postad: 11 mar 2019

Utöver det som skrivits så gick England ur kriget som mycket försvagat efter att man hade förlorat många kolonier. Utöver detta så har andra världskriget och efterföljande kalla kriget medfört en enorm teknologisk utveckling , främst för militären men som även har kommit civilbefolkningen till nytta. Krigföringen ändrades också något enormt från att ha utkämpats i relativt fasta positioner till förlig krigföring. I slutet av kriget så kom även atombomben som kom att helt ändra på maktbalansen och innebörden av fullständigt krig.

Svara Avbryt
Close