1 svar
48 visningar
Plugga7 är nöjd med hjälpen!
Plugga7 47
Postad: 3 okt 2020 Redigerad: 3 okt 2020

Andra världskriget

Hej!

Har funderat på en fråga gällande om demokratin ökade efter andra världskriget. Jag tror att demokratin ökade med tanke på att folket insett att diktaturen hade misslyckats ( där Hitler är ett exxempel). Stämmer detta?

Tacksam för svar!

Jonto 3867 – Moderator
Postad: 3 okt 2020 Redigerad: 3 okt 2020

Nja, det vet jag faktiskt inte om man tittar över hela Europa. I vissa länder kanske. Tyskland blev ju en demokrati efter att Hitler förlorat makten. Även Italien blev mer demokratiskt efter att Mussolini förlorat makten. 

Samtidigt så utvecklades ju DDR till ganska mycket av en diktatur även om namnet säger annorlunda. Även Jugoslavien och Rumänien var exempelvis diktaturer under efterkrigstiden.

Så, jag skulle nog inte svara otvivelaktigt ja på den frågan.

Däremot har Hitlers styre över Nazityskland och de illgärningar där ofta används som ett avskräckande exempel på vad som kan hända om demokratin sätts ur spel och görs än idag. Man talar ofta om att "vi aldrig får hamna där igen". Detta har kanske gjort att det förebyggt liknande saker att hända och att stater stärker sin demokrati för att det ska vara svårare att avskaffa den och bli föremål för ett diktatoriskt maktövertagande.

Svara Avbryt
Close