studystrawberry 99
Postad: 26 jan 2020

Ang. IV

Hej, jag undrar även vad som gäller angående individuella val, går i NA1 (första året) förstår inte vad jag ska välja eller inte välja, förstår heller inte vad som menas med fullmerit. Jag vill naturligtvist välja ämnen som ger hög merit om man kan säga så.. Allting utom språkval dock. Är det någon som kan förklara vad som menas med IV egentligen? Just nu känner jag att det står still i hjärnan. .

Jonto 2732 – Gy-lärare (Ty)
Postad: 26 jan 2020 Redigerad: 27 jan 2020

Individuellt val utgör 200 poäng av din utbildning och läses utöver de kurserna som ingår i programmet. Dessa betygssätts precis som vanliga ämnen. 

Vissa ämnen och kurser ger meritpoäng. Det är fasta extra poäng som läggs till din poäng. Max poäng genom betygen är 20,0.

Det går maximalt att få 2,5 meritpoäng. Den totala talsumman, meritvärdet, kan alltså bli 22,5. Du får dock bara meritpoängen om du är minst godkänd i kursen(men vilket betyg du få spelar ej roll för meritpoängen. 

Så du kan alltså tjäna ihop max 2,5 poäng extra att lägga till dina betyg, vilket gör ganska stor skillnad.

Det som ger meritpoäng  förutom moderna språk är engelska och matematik.

 Engelska 7 ger 1 meritpoäng. Här kan man alltså tjäna 1 meritpoäng.

Matematik ger lite olika meritpoäng beroende på vad du söker in till för universitets/högskoleutbildning. Man får enbart meritpoäng för kurser som ligger över det som behörigheten  kräver(dock max 1,5 poäng).

Om det bara krävs Matematik 1(grundläggande behörighet) och du även läst Matematik 2 och Matematik 3 så får du 0,5 poäng för dem var = 1 poäng

Om det krävs Matematik 4 och du bara läst Matematik 1,2,3 och 4 får du inga poäng

Om det krävs Matematik 2 och du läst Matematik 3,4,5 så får du 0,5 poäng för dem var = 1,5 poäng

 

Man ska absolut tänka på att meritpoängen kan vara väldigt betydelsefulla om det är hård konkurrens där man söker in. Det är dok viktigt att man känner att man kommer klara av kurserna också. 

 

Se ex. :https://www.gymnasieguiden.se/informeras/meritpoaeng-meritkurser-omradeskurser för mer information

Svara Avbryt
Close