1 svar
91 visningar
Fatima-200202 15
Postad: 24 maj 2019 Redigerad: 25 maj 2019

Är det tillåtet att ge F på gymnasiearbete utan bevis?

Hej!

hoppas verkligen att någon av er besvarar detta, de är verkligen akut då de kommer sätta betyget om 2 dagar!

kortfattat är det så att min bror har under året jobbat med hans gymnaisearbete, han lämnade in den i Januari och mitt i januari märkte han att han hade gjort ett misstag på resultatdelen, så han gick in och ändrade på de innan läraren hade sattit betyg, de han inte visste var att läraren hade redan sattit betyg på han. Alltså när han ändrade på resultatdelen hade betyget redan lagts. Men läraren sa att han fick F på de inte så länge sen, alltså typ den månaden. Min bror sa till läraren att han hade ändrat resultatdelen men nu säger läraren att han inte tror på min bror och att han tror att resultatdelen är kopierat och att min bror har fuskat. Min bror har bevis på att resultatdelen stämmer men läraren vill inte ens se på beviset. Nu så är de akut och jag undrar om ni vet vad man kan göra elr om de finns ngn slags regel elr lag emot de läraren gör. SKULLE VA TACKSAM FÖR SVAR, snälla detta är akut betyget sätts om mindre än 2 dagar, snälla någon hjälp!!


Rubrik ändrad från "ÄR DET TILLÅTET OCH GE F PÅ GYMNASIEARBETE UTAN BEVIS?" till nuvarande. Det står klart och tydligt när en tråd skapas att rubriken inte ska skrivas med enbart stora bokstäver. /Smutstvätt, moderator

Jonto Online 2368 – Gy-lärare (Ty)
Postad: 24 maj 2019 Redigerad: 24 maj 2019

Kort svar: Ja det är tillåtet, men man kan tycka att en lärare bör vara försiktig i sådana fall.

Mer utförlig svar nedan med tips på vad din bror kan göra:

När det gäller fusk eller plagiat så finns inga tydliga riktlinjer för hur skolan ska hantera det. Om läraren bedömer att en elevs arbete inte är dess eget eller att denne har på något sätt fuskat och inte visat upp sitt eget kunnande, så kan läraren inte bedöma det eleven skrivit enligt kunskapskraven. Det är ofta svårt för en lärare att avgöra vad som är fusk eller inte. Läraren måste INTE bevisa att eleven har fuskat; det finns inga sådana regler. Däremot bör man som lärare (tycker nog de flesta) ha ganska tydliga belägg , om man ska misstänka någon för fusk eller plagiat, då detta kan upplevas som kränkande. Man bör också ha en bra dialog och lyssna på eleven. Läraren måste ingenting, men det hör till att man faktiskt är lite försiktig. Om det verkligen inte är så att din bror fuskat så hoppas jag det går att få läraren att förstå detta. Mitt tips är att han föreslår ett möte med läraren tillsammans med rektor och andra lärare så de kan titta på det gemensamt och fler kan gå igenom det och säga sin åsikt.

Skollagen ger skolan rätt att både stänga av elever tillfälligt vid fusk samt underkänna elever på ett prov, inlämning eller hela kursen. Det behöver inte vara till 100 % bevisat att fusk förekommit utan det är skolan som gör den bedömningen. Dock brukar man ge eleven då nya chanser eller fler chanser att nå upp till kraven. Nu är ju dock problemet att tid inte riktigt finns till detta. Här kan han fråga om det kan gå att skjuta upp betygsättningen.

Så din bror kan alltså inte kräva något av läraren men bör försöka prata med läraren och gärna rektor. Förhoppningsvis vill de också lösa det till det bästa. Ett sådant här avgörande beslut tycker jag inte läraren ska ta ensam utan jag tycker även rektorn eller andra lärare på skolan ska titta på det här fallet.

Svara Avbryt
Close