1 svar
180 visningar
Ludviggg 1
Postad: 14 okt 2020

Argument För Liberalism

Hej, jag har en debatt i skolan där jag ska debattera om omsorg mot andra klasskamrater. Vi har alla fått varsin ideologi, socialism, liberalism och konservatism. Jag själv har liberalism. 

 

Jag har självklart förstått att liberalism står för en valfrihet men har svårt att koppla det till omsorg. Liberala står för privatägda boenden och förskolor, rätten att välja, konkurrens på marknaden för en högre kvalitet osv.

Det jag behöver hjälp med är argument inom detta område men främst motargument mot socialism och konservatism i omsorgsfrågan. Varför är privatägda boenden och förskolor bättre? Varför är konkurrens på marknaden bra? 

Liberalism står för valfrihet som sagt men det finns ett motargument som säger att frihet hotar ordningen i samhället, hur ska jag försvara mig och sedan attackera mot det?

Jag skulle bli jätteglad om jag fick svar:)

Jonto 4107 – Moderator
Postad: 14 okt 2020

Grunden i liberalism är att konkurrens leder till bättre kvalitet. Om olika företag eller näringsidkare finns verksamma så måste de hela tiden sträva efter att bli bättre för att kunden/hyresgästen m.m. ska välja just dem. Detta kräver att företagen blir bättre och utvecklas. Det kan också leda till ett billigare pris för konsumenten, att det håller nere prissättningen. 

Om det bara finns en kommunal skola att gå till som alla måste välja, då är det risken att de inte utvecklar sin undervisning för att det inte finns någon risk att någon väljer en annan skola. Om en friskola startar i staden som erbjuder exempelvis bättre lärmiljöer eller bättre undervisning, då måste även den kommunala skolan lyckas erbjuda detta och måste utvecklas. På så vis så blir båda skolorna bättre.

Ett flertal valmöjligheter skapar också ett större utbud. Tack vare liberaliseringen av skolan har vi exempelvis fått skolor med särskild pedagogik, fotbollsgymnasier, företagsgymnasier, industrigymnasier m.m. som inte fanns tidigare och som inte den offentliga sektorn kan erbjuda. Det skapar ett större utbud.

Att det hotar ordningen är ju lite diffust men det man kan säga är ju att liberalismen inte står för något kaos. Man regalerar ju företagsamheten. Vem som helst kan inte få starta en skola eller förskola hur som helst utan det finns lagstiftning för företag att följa. En liberal hyresmarkand är inte heller en helt fri hyresmarknad utan det finns regler som ska följas även om man anser att man ska lätta lite på reglerna. 

Svara Avbryt
Close