1 svar
108 visningar
Hejjagbehöverhjälpnu är nöjd med hjälpen
Hejjagbehöverhjälpnu 1
Postad: 15 nov 2022 14:02

Argumenterande tal

Vi ska hålla ett tal om ett ämne som är inom naturvetenskap och den ska vara aktuellt. Några tips om vad jag ska kunna prata om?

Något kring nobelpriset, kanske kan fungera? Var det fel att ge priset inom fysik/kemi/fysiologi eller medicin, till de om fick de i år? 

Idag är DNA-test både billiga och lättillgängliga, och det medför många funderingar en kan argumentera kring, exempelvis:

  • Bör alla ta ett DNA-test för forskningens skull? 
  • Ska försäkringsbolag få kräva att den som tecknar en försäkring gör ett DNA-prov försäkringsbolaget får tillgång till? 
  • När en gör ett DNA-prov kan personen som lämnat provet ofta välja att deras DNA ska få användas i brottsbekämpande syfte. Är det då rätt eller fel att dessa prover används för att hitta personer som inte själva lämnat prover, utan endast är släkt med den som lämnat provet? Flera personer som begått vidriga brott har åkt fast på detta sätt de senaste åren, men är det etiskt försvarbart? 
  • Bör alla DNA-prover få användas i brottsbekämpande syfte, även om det går emot individens vilja? 
  • Bör en förälder/vårdnadshavare få göra ett DNA-test på sitt barn utan den andra förälderns/vårdnadshavarens vilja? 

 

En fråga som alltid dyker upp när det gäller DNA-prov i brottsbekämpande syfte, är om PKU-registret ska göras sökbart. Det är en enorm databas som idag endast används i forskningssyften samt för den enskilda individens hälsa. Ska det göras sökbart, så att det kan användas i brottsbekämpande syfte? 

Svara Avbryt
Close