2 svar
178 visningar
Student00 4
Postad: 3 dec 2018

Argumenterande tal

Hejsan Plugg-akuten! 

Jag ska skriva ett argumenterande tal i svenskan om varför man inte bör starta skoldagen så pass tidigt som man gör. Jag undrar om ni har några tips hur jag kan inleda texten eller punkter jag bör få med.

Tack på förhand / En fundersam student

Vad har du för argument hittills? Du kan alltid ta upp sömn.

Det finns en hel del studier vet jag som visar på att ungdomars hjärnor fungerar bättre senare på dagen och att de inte är byggda för att fungera så tidigt. Jag tror du kan hitta dessa studier genom att googla. Det bygger ju på vetenskap vilket alltid är bra.

I ett argumenterande tal behöver det inte vara fel att utgå från egna erfarenheter. Hur har det varit för dig och dina kompisar, känner ni av detta? Du kanske kan studera några lektioner på morgonen och några lektioner ni har senare på dagen och fråga lärarna eller klasskompisarna på vilka av lektionerna ni de/ni tyckte att ni fick mest gjort.

Alla i skolan har ju som mål att eleverna ska lära sig så mycket som möjligt och lektionerna på morgonen gör ju ingen nytta om eleverna inte kan fungera väl på morgonen. Skolan har begränsat med tid och då är det ju viktigt att man kan nyttja den tiden så effektivt som möjligt.

Det är heller inte oviktigt att många elever har lång resväg till skolan och således måste gå upp ännu tidigare än sina klasskamrater och då får ganska lite sömntid.

Motargument som du kan bemöta: De flesta arbeten börjar också tidigt på morgonen, där man inte alltid kan styra sina arbetstider. Hur ska eleverna kunna klara sig ute i arbetslivet om man inte är van att gå upp i tid och fungera och få saker gjort på morgonen? Skolan ska ju fostra elever till att vara förberedda för arbetslivet och vuxenlivet.

Svara Avbryt
Close