3 svar
365 visningar
sandraar 43
Postad: 5 nov 2018

Argumenterande tal - ät mer vegetariskt (minska köttkonsumtion)

På vilket sätt är det miljöförstöring när man äter kött och hur är det resursslöseri? Förklara gärna och kom med källor som förstärker svaret. 

Tacksam för svar! 

:)

Jonto 1560 – Gy-lärare (Ty)
Postad: 5 nov 2018 Redigerad: 5 nov 2018

Jag är inte naturvetare så jag kan nog inte förklara hur processerna fungerar rent biologiskt och ekologiskt, är du intresserad av detaljer kring det bör du nog skriva i Biologidelen.

 

Om vi äter mer kött, så ökar efterfrågan på kött så att mer kött kommer prodcueras. Tvärt om då om vi börjar äta mindre kött och äta mer vegetariskt så kommer efterfrågan på lång sikt gå ner och mindre kött kommer produceras.

Produktion av kött använder upp en hel del av jordens resurser och bidrar till utsläpp. Detta på en rad olika sätt. Detta har jag hittat på Livsmedelverkets hemsida:

Djurproduktionen står för nästan 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser, p.g.a. att djuren idisslar och släpper ut metangas

Fodret står för en relativt stor del av köttproduktionens utsläpp av växthusgaser, särskilt för kyckling och gris.

Djuren matas mer än vad som behövs och den maten/det fodret skulle ge bättre nytta någon annanstans

Övergödning av djuren ger också höjda utsläpp

Även transporter orsakar utsläpp av växthusgaser. Eftersom själva djurhållningen orsakar så stora utsläpp blir den andel som kommer från transporter jämförelsevis liten.

https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/miljo/miljosmarta-matval2/kott

En annan aspekt som angränsar till miljö men handlar mer om klimat är att det går åt ca. 15 000 liter vatten att producera ett kilo nötkött, vilket är ganska stora mängder, när vatten är en bristvara faktiskt på många håll. 

https://www.wwf.se/wwfs-arbete/mat-och-jordbruk/kottguiden/kott-och-vattenatgang/1628881-wwfs-kottguide-kottets-vattenavtryck

sandraar 43
Postad: 6 nov 2018

Tack för bra svar!

Nej, jag behöver inte veta i detalj hur processen fungerar. Tack ! :)

Svara Avbryt
Close